Blog
Godt med en tilbagetrækningsmodel, der tager højde for barsel og deltid
Kvinder har generelt lavere pensionsopsparinger og arbejder oftere på deltid. Det er der taget højde for i tilbagetrækningsmodellen. Hurra for det!
Derfor har jeg næsten lyst til at kalde det, at regeringen har tænkt barsel og deltid med ind i udspillet til en ny model for tidlig tilbagetrækning, historisk - set fra et ligestillingsperspektiv.
Man har nemlig konstrueret en pensionsmodel, der rent faktisk tager hensyn til, at kvinder går på barsel eller går ned i tid. I praksis forsøger man at løse nogle af de økonomiske uligheder mellem kønnene, der er indlejret i vores eksisterende pensionsordninger og hurra for det!
Ikke fordi at jeg vil foregive, at det løser alt, eller at vi bare skal acceptere status quo på arbejdsmarkedet.
Jeg ønsker mig og kæmper for, at arbejdet med hjem og børn bliver mere ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder. Det er bare ikke sådan, virkeligheden er skruet sammen for mange familier. Det er stadig mor, der tager ca. 90 % af barslen, og det er stadig i høj grad mor, der går ned i tid for at få arbejds- og familieliv til at hænge bedre sammen. Uanset om man kan li’ det eller ej, så skævvrider det desværre privatøkonomien både på kort og lang sigt for kvinderne.
Der er også problemer med strukturelle uligheder på arbejdsmarkedet, som modellen desværre vil forstærke, som den er opbygget lige nu. Og bekymringsrynken i panden kommer da også frem, når arbejdsmarkedsforskere vurderer, at en langt mindre andel af kvinder end mænd vil kunne få gavn af ordningen på grund af anciennitets-strukturen.
Jeg håber, at de kommende forhandlinger vil finde løsninger på dette dilemma, og så vil vi selvsagt fortsat skulle knokle for at få udlignet forskellene mellem mandlige og kvindelige lønmodtagere.