HK.dk logo

14. november 2013

Kender jeg en, der kender en, der kender en, der....?

- Six degrees of Kevin Bacon eller oracleofbacon.org

Kevin Bacon effekten dækker over en netværksteori udviklet af 4 studerende kaldet ”The Kevin Bacon Guys”. Den foreslår at alle skuespillere er forbundet via maksimum 6 personer eller degrees. For at teste og bevise teorien har de 4 studerende tildelt teoriens hovedrolle til Kevin Bacon – der helt ufrivilligt blev midtpunkt i deres teori. Teorien kan testes via oracleofbacon.org. Her kan du indtaste navne på diverse skuespillere og finde frem til deres Bacon Number; et Bacon Number angiver hvor mange degrees, den pågældende skuespiller skal bruge for at være forbundet med Kevin Bacon. Mads Mikkelsen har Bacon Number 2, Homer Simpson har et infinity Bacon Number og Leonardo di Caprio har ligeledes et Bacon Number 2.

Det er selvsagt at teorien indebærer et meget bredt netværk for Kevin Bacon – og selvom han frygtede at blive til grin ved at være ufrivillig hovedperson i teorien, så har han formået at vende det til noget positivt. Han har inddraget teoriens form i et velgørenhedswebsite, som du finder på sixdegrees.org domænet. Her udvikler han forskellige ideer, der benytter netværksteorien til at indsamle donationer og give gode budskaber og penge videre.

Men hvad med os almindelige mennesker – kan vi også bruge Bacon teorien til noget? For os burde teorien om ikke andet, så give en fornemmelse af forholdsvis let at kunne ’connecte’ med en kendt, hvis det er målet, eller ’connecte’ med en ønsket relation. Med de sociale medier burde det også være lettere og mindre højtideligt, at finde ud i de her led af vores netværk. Har du prøvet?

Teorien i test

For nogle år siden var jeg i Mexico på rygsækrejse igennem landet og tilbragte en del tid ved Stillehavskysten i Puerto Escondido og Zipolite. Her mødte jeg ret hurtigt en kvinde fra Sverige som introducerede mig til sine venner - heriblandt en kvinde fra Jamaica. Hun introducerede mig for en mand fra Holland som viste sig at være ven med en af mine bekendte i Danmark. Så igennem Mexico, Sverige, Jamaica og Holland, havnede jeg hurtigt i mit netværk i Danmark. Fænomenalt.

Takket være LinkedIn er der heldigvis ret hurtig tilgang til at teste, om teorien virker eller om der skal arbejdes lidt for at få netværkskæderne til at bevæge sig og skabe de rette kontakter. Her kan vi finde frem til om vi kender nogle i 2nd eller 3rd degree, som det hedder på LinkedIn. Ekstra smart er det, at vi kan se, hvordan vi er forbundet og dermed få foræret, hvordan vi kan blive introduceret til den eller de personer, vi søger.

En hurtig søgning viser, at jeg er forbundet med Barack Obama via 3. degree. Så jeg kender en, der kender Barack Obama - eller følger hans profil på LinkedIn.

Kevin Bacon – 3rd degree, hvor jeg altså kender en, der kender ham eller følger ham. Dermed er mit ’Bacon number’ 3.

Randi Laubek – som synger helt fantastisk – 3. degree

Til gengæld undrer det mig, at jeg ikke kender nogen, der kender nogen ved PANTONE color? Kender du en der kender en derfra?

Hvordan ser dine netværksforbindelser ud?

Og hvad skal der til for at få dem optimeret?

Bonus info

Ifølge forsker Albert-László Barabási, er alle websites forbundet via højst 19 klik. Han påstår at hans teori også kommer til at holde i fremtiden selvom antallet af hjemmesider konstant stiger.

DR3 viser i december 24 film under titlen "6 Degrees of Kevin Bacon", der efterkommer teorien.

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem