HK.dk logo

24. januar 2014

I have a dream - MLK Day for at fejre en legende

MLK Day

Det har været fristende at bruge Martin Luther Kings legendariske ’I have a dream….’ i forbindelse med min drøm, men jeg har holdt mig fra det, fordi hans kamp ændrede millioner af menneskers liv. Hans kamp var alt andet end selvvisk. Min drøm kan næsten ikke blive mere selvvisk. Men da jeg nu tilfældigvis befandt mig i USA på MLK Day – Martin Luther King Day, er jeg nødt til at tage fat i hans tale.

Forpligtelse, engagement, beslutsomhed og tro – er nogle af de ord, der står i kø for at beskrive Martin Luther Kings konstante fokus på at forbedre rettighederne for den afroamerikanske befolkning. Det er flotte ord, der dog alligevel på en eller anden måde blegner lidt i hans selskab. Ok, nu er jeg også lidt farvet efter en 3-timers dokumentar i den uafhængige non-profit biograf Film Forum, jeg fandt helt tilfældigt. En film der også viste flere grafiske og interessante virkemidler fra 60’erne.

På MLK Day havde jeg egentlig forventet, at de kulturelle tilbud ville være mangfoldige og umulige at vælge imellem. Selvfølgelig også, at jeg ville få serveret en oplagt mulighed for at netværke og lave nogle spændende fotografier.

Men sandt at sige, var det ret svært at finde aktiviteter, der hyldede ham og den kamp, han repræsenterede. Der var ingen march eller demonstration i Central Park, ingen taler, ingen optog igennem byen, ingen flag til at kendetegne dagen og heller ingen udstillinger. I stedet var der afslappet stilhed at spore mange steder i byen. Er det fordi kampen ikke længere er aktuel eller er han blevet glemt?

Ugens interessante links/sider

Film Forum - http://www.filmforum.org/

International Center of Photography - http://www.icp.org/

AIGA National Design Center - http://aigany.org/

I stedet for buldertaler og demonstrationer lykkedes det mig at finde en film, der på samler 185 minutters taler, optagelser og interview med Martin Luther King i en kronologisk rækkefølge, fra de vigtigste år tilbage i 60’erne. De år hvor han marcherede, gik i fængsel for sin overbevisning igen og igen og samlede millioner af mennesker i sin utrættelige kamp mod racediskrimination. Og han ændrede tingene til det bedre. Ingen tvivl om det.

Det må have krævet enorme mængder mod og drive, at gå forrest i en tid, hvor de fleste nok var enige om, at det ikke var muligt at forandringer tingene. Hvor det tog mere end et års konstant strejke, at gennemtvinge en lov, der gjorde det af med de race-opdelte busser. Hvor vold og afmagt var hverdag for mange millioner af mennesker. Men mest af alt krævede det nok i virkeligheden konstant fokus på målet. 

De 185 minutters optagelse gjorde et dybt indtryk – ikke bare hos mig. Der var flere gange både bifald og tilråb fra dem jeg delte aftenen med i biografens mørke. Så glemt, det er han bestemt ikke.

De grafiske udtryk i filmen kom bl.a. i form af de mange protest-skilte, der blev lavet til de fredelige demonstrationer i 60’erne. F.eks. var fokus på temaet ’I am a man’ da alle sanitetsarbejdere gik i strejke for at opnå bedre forhold. For at sprede budskabet iførtes et stort antal mænd papskilte med den enkle tekst: ’I am a man’. De gik hen ad gaden på række og formede på den måde en stærk visuel front. Og på den måde blev budskabet tydeliggjort helt i ånd med Martin Luther Kings måde at prædike på. Hans talede osede af koncepter – koncepter han gentog og gentog igennem talerne: ’I believe’ blev temaet i én tale og ’I have a dream’ som tema for en af hans mest berømte taler. Disse gentagelser i både det visuelle og i retorikken var med til at skabe og styrke hele konceptet. Jeg mindes ikke at have set noget i den stil tidligere. Gad vide hvem der var den kreative hjerne bag de ideer? 

Efter filmen spurgte jeg et par af de andre fremmødte, hvor langt de troede, Martin Luther King selv ville mene, hans drøm er kommet i dag. Der var flere bud, men generelt mente afroamerikanerne, at der var indfriet mere end 50% af drømmen, hvorimod de hvide var noget mere tilbageholdende i deres vurdering. Andre igen mente at raceopdelingen nok tilhører fortiden, men at racismen stortrives.

Martin Luther Kings store arbejde og kamp kan på ingen måde sammenlignes med de småprojekter jeg har gang i, men jeg vil alligevel gerne låne bare 1% af hans drivkraft og karisma, nu hvor jeg har taget hul på min uge nr. 2 i New York og stadig ikke sådan for alvor er lykkedes med ret mange af mine tiltag. Muligvis fordi jeg tabte fokus på mit mål og begyndte at opføre mig som en turist.

Ugens udfordringer:

 • Hotspot aftaler med teleselskab er stort set umulige at lave for en kort periode.
 • ’3-day-flue’ giver snue og feber i præcist 3 dage – oplevet og gennemlevet.
 • Har mailbombet PANTONE – afventer svar.
 • Har mailbombet et par andre firmaer - afventer svar.
 • Ingen grafiske netværk endnu.

Ugens succeser:

 • Ren plug’n play at anskaffe sig data og et telefonnummer – det virker når du forlader butikken.
 • ’Jagten’ blev vist i Scandinavian House på Park Avenue den dag, den blev Oscar nomineret.
 • Ladies Sing the Blues – jazzkoncert med Manhattan skyline som baggrund.
 • MLK film – inspirerende, smittende og tankevækkende.
 • The Strand – totalt lækker boghandel med masser af grafiske bøger.
 • Everything Bagel – mmmm.
Udvikling
Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk