HK.dk logo

03. februar 2014

Hvor store er chancerne lige for det? Om mod, tilfælde og synkronicitet.

Hvor ofte har du oplevet at tage fat på en drøm og se den tage form og flyde i sit eget liv? At de rette kontakter bliver skabt, du får ligesom tingene foræret og drømmen begynder at bære sig selv? Måske når mod, tilfældet og kreativiteten spiller sammen og byder synkronicitet indenfor?

At tid og kreativitet hænger sammen bliver tydeligt igennem flere kreative foredrag f.eks. ved ’We Love Graphic Design’ eventet, der afholdes hvert år i oktober. Se på Stefan Sagmeister, der arbejder en håndfuld år for derefter at tage et sabbatår ud af kalenderen til fordybelse i egne projekter. Projekter der ofte opnår stor omtale og succes. Eller Emil Kozak der i en periode brugte enhver lejlighed til at gå på stranden for at finde, stable og male sten. Et projekt der senere hen gav kunder og interesse omkring hans navn som grafisk designer. Modige valg af begge herrer.

Tid som begrænsning

For kreative er der noget magisk og helt specielt tiltrækkende ved at have tid til at fordybe sig i egne projekter. At kunne ’nørde’ lidt og bare gå ind i sin egen symbiose af kreativitet, tid og fordybelse. Og det er vigtigt at tage sig tid – at skabe tid – men vær på vagt for to af de typiske, begrænsende overbevisninger:

  1. jeg har ikke tid
  2. jeg har ikke råd

Lad dig ikke narre af disse begrænsninger for tid og penge er aldrig de egentlige årsager, der forhindrer os i at forfølge vores drømme. Det er altid andre årsager, der ligger til grund for disse mere overfladiske begrænsninger – f.eks. frygt for succes/frygt for fiasko. Vis modet til at se den frygt i øjnene og giv det et forsøg.

Tid og synkronicitet

Synkronicitet beskriver et samspil, en fælles rytme eller takt imellem f.eks. mennesker (kilde: Den Store Danske).

Et praktisk eksempel på synkronicitet forekom da Jan Gintberg og Huxi Bach i en episode af ’Må vi komme med’ ledte efter en præst. De to herrer fik under deres søgen øje på en drage på himlen i det fjerne og de var begge nysgerrige nok til at forfølge en indskydelse: Hvad nu hvis den person, der fører dragen er præst? De gik i retning af dragen og fandt frem til, at det netop var en præst der førte dragen. 

Synkronicitet er måske også sådan et fænomen, hvor vi får lyst til at spørge: Hvor stor er chancen lige for det?

Som den dag jeg mødte forfatteren Martha, der underviser i ’Creative Writing’, og  på dagen for vores møde red på en bølge af synkronicitet efter en once-in-a-lifetime oplevelse på Manhattan: midt i den koldeste vinter i New York igennem flere år, var en Limousine samme dag kørt op på siden af hende og hendes familie da de var på vej hjem. Ejeren af limousinen, som de ikke kendte, havde som Mr. Big i bedste ’Sex and the City’ stil rullet vinduet ned og tilbudt at give dem alle et lift hjem…..

PANTONE og synkronicitet

Et glædeligt eksempel på synkronicitet for mig personligt, fandt sted i sidste uge, hvor jeg besluttede mig for, uden forudgående aftale, at smutte forbi PANTONEs hovedkvarter i Carlstadt. Mine forventninger til besøget var ret lave: jeg forventede en topsikret bygning med sikkerhedsvagter og adgangsforbud så jeg blot ville få mulighed for at se stedet udefra og måske smide en besked i postkassen. Men det kom til at gå helt anderledes. Hovedindgangen til PANTONE var åben for alle, hvor foyeren bød velkommen med en Radiant Orchid farvet væg. Radiant Orchid er årets farve fra PANTONE og kan, iblandt andre farver, købes som vægmaling i kæden LOWE’s I USA.

Efter få minutter i bygningen mødte jeg en herre, der præsenterede sig selv som Senior Vice President of PANTONE. Hvor stor er chancen for, at han lige præcist skulle komme igennem foyeren i de få minutter, jeg var der? Jeg følte mig heldig udover alle grænser. Men det stopper ikke her for, han havde da også lige tid til at give mig en hurtig rundvisning i hele PANTONE. Vi kom igennem trykkeri hallen, hvor farvepaletterne bliver produceret, skåret til og sendt af sted, jeg så laboratorierne hvor farvernes værdier testes, der hvor tekstilerne indfarves og så også en del af PANTONEs andre produkter. Hvor store er chancerne for det?

Måske sker de her kreative fænomener, tilfældigheder eller oplevelser af samspil i synkronicitet, når vi tager os tid til vores drømme og viser modet til at følge dem. 

Hermed en invitation til at holde fokus på synkronicitet i din kommende uge. Hvornår opstår det og springer du til eller fra?

Ugens succeser:

Rundvisning ved PANTONE
Møde med freelance fotograf Anne, der fortalte mig om kreative klubber i NY Møde med forfatter og underviser Martha, der lever i synkronicitet Boom – foredrag og bogsignering med Irma Boom
http://www.nytimes.com - A Small Book on a Big Career 

Superbowl – med reklame optaget i forrige uge i Tom’s Restaurant til et nyt Seinfeld projekt: Comedians in Cars with Coffee:
http://comediansincarsgettingcoffee.com/ (ikke længere tilgængelig pr. 28. november 2019)

Se alle reklamer på:
http://www.nfl.com/superbowl/48/commercials 

Ugens udfordinger:

Stefan Sagmeister signerer bøger efter jeg er rejst hjem

Koldfront – hele januar har New York været i særklasse kold

Jeg har ikke nok tid…. :)

Kompetencer Arbejdstid
Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem