HK.dk logo

14. februar 2014

Hvad kan der ske på 20 dage i New York?

Hvornår han man gjort nok, og hvordan ved man evt. det er nok? Den slags spørgsmål, rumsterer i mine tanker for tiden. Fik jeg set, det jeg ville i New York? Nåede jeg at få skabt de rette forbindelser? Svaret må blive, at jeg fik skabt noget – om det var nok vil tiden vise. Om ikke andet fik jeg skabt vished.

Og så fik jeg et indblik i new yorkernes liv og adfærd, som jeg her kort vil beskrive: New York er præcist så tilgængelig som rygtet lyder. I ’mit’ lokale West End Market spurgte jeg en aften: ”So when do you guys close?” Svaret lød: ”We don’t!” og fortsatte: ”We’re open 24/7 all year ’round, Miss”.

Det benyttede jeg f.eks. den aften jeg kom hjem fra basketball i Madison Square Garden, hvor The Nicks bankede Boston Celtics af banen. Samtidig en kamp hvor kyssekameraet gik på tur iblandt publikum, hvor et andet kamera var på udkig efter kendte på ’Celebrity Row’, hvor ’cheerleaders’ varmede publikum op og hvor der blev optaget både ’Make some noise’ og ’Show your moves’ klip, til live visning på storskærme. Kort sagt en aften, hvor alt viste sig at være præcist, som vi ser det på film. Alt dette kun overgået af The Knicks spiller nr. 51, der har skiftet navn til World Peace - og så kan det vist ikke blive mere amerikansk.

Dørmænd giver respekt

New yorkere elsker at tale om ejendomme og værdi: pris, størrelse, antal rum, beliggenhed, nærmeste park, hvor mange ekstra services der er med og om der er dørmand. Uden en dørmand er du ikke rigtig interessant. Rigtig mange bygninger har da også dørmænd, og det er en både velanset, vigtig og meget stolt branche. Dørmanden er beskyttet af fagforeningen og følges hånd-i-hånd med bygningen, da ejerne har forpligtet sig til at have en dørmand. Han kan altså ikke bare lige fyres, hvis beboerne ønsker at spare udgiften væk i f.eks. krisetider. De fleste dørmænd har da også flere job end at åbne døre – i nogle bygninger kører dørmanden også med op til lejlighederne som elevatorfører – men de står også for mange praktiske ting i ejendommen i løbet af dagtimerne.

Jaywalking

Alle new yorkere går over for rødt eller ’jaywalker’, som det hedder. I New York får man dog ingen bøder for den forseelse, ligesom det er de færreste der kører med lys på cyklen. Politiet har vigtigere ting at tage sig til, så man er ret sikker på ikke at få en bøde. Og dog, så var det netop mig af alle dem, der gik over for rødt mandag aften på Broadway og 4th Avenue, der fik stukket en seddel i hånden fra ordensmagten, med en anmærkning om, at det ikke er hverken sikkert eller klogt at overse vigtige skilte eller lysreguleringer i bybilledet som gående……Tak, tak.

No Pants Subway Ride

New yorkere forsvinder som os ind i deres egen verden i den kollektive transport, hvad enten det så er en bog, en avis, en tanke eller en smartphone, de forsvinder ind i. Undtagen på den årlige begivenhed ”No Pants Subway Ride”, hvor en skare af amerikanere i et gruppetema, går i subway uden bukser. Et fænomen, der har bredt sig til andre storbyer som London, Berlin og Sydney og som altid synes at skabe opsigt.

Hjælpsomme i nøden

Generelt er new yorkere yderst høflige, snakkesaglige og hjælpsomme. Når jeg ser flere gå hen til en ældre herre med rollator i subway og stikke ham et par dollars i hænderne, bare fordi de ser han har et ekstra behov, så varmer det om hjertet. Ligesom mændene generelt er ret galante og opmærksomme overfor kvinder – som f.eks. da jeg skulle finde småpenge i bagagerummet og stod i snevejret ved betalingsringen ud af New York og en ’State Trooper’ stoppede sin bil, for at høre om jeg var ok. Eller da en mand i subway galant skabte plads i døren til mig og samtidig titulerede mig med: ’My Lady’. Den har jeg alligevel ikke prøvet før! Men den slags oplevelser gør det trygt, at færdes i New York.

Do I love NY?

Mine forventninger til at se spændende street art, nytænkende og grafiske virkemidler, spændende fotografier og lækre udstillinger blev ikke rigtig indfriet på min rejse. På den måde var der ikke noget nyt, selvom jeg var på flere af de største museer og gik mindst 50-70 ’blocks’ om dagen. På nogle områder føltes det som at træde 10-15 år tilbage i tiden, når man bevæger sig rundt i New York. Det kom bag på mig, for jeg troede at alting gik rasende stærkt i New York. At ting blev klaret med lynets hast og at alle var stressede og hurtige til at tage beslutninger. Men det er væsentligt mere traditionsbundet og nede på jorden, end jeg havde forventet. Men det skal nu ikke forhindre mig i at have en lille ’fling’ med New York – hvis den da vil ha’ mig. For selvom jeg var skeptisk i starten blev jeg nok på 20 dage, lidt smålun på New York.

Så svaret til New York må blive et varmt: ”I do”

Nu er spørgsmålet så, hvordan jeg kommer dertil i længere tid?

Ugens succeser

The LEGO Store - totalt inspirerende besøg i butikken ved Rockefeller Center.
The Strand – igen - fænomenal boghandel hvor 2 timer af min tid forsvandt.
Central Park – smuk, skøn og tilpas stor til at få en god gåtur.
Is - med karamel og havsalt er et hit på mange måder.

Ugens udfordringer

WeWork – rundvisning i kontorfællesskabet glippede.
PANTONE – kontakt opnået – samtale udskudt.
Sne – strandede i en lille by to timer fra NY, da alt lukkede ned.

No Pants Subway Ride

http://metro.co.uk/2014/01/12/train-commuters-around-the-world-strip-off-for-no-trousers-day-4259856/

Jaywalking

http://news.yahoo.com/39-39-m-walkin-39-39-nyc-takes-181741140.html?soc_src=mediacontentstory

Karriere Kompetencer
Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk