HK.dk logo

13. april 2014

Det var en kreativ foræring

Wes Lang udstillingen The Studio


Hvor kommer kreativiteten egentlig fra? Kan svaret være så enkelt, som vores sanser? Indtryk vi sanser kombineret med erfaring, bevidsthed og følelser fra livets mørke og lyse sider måske….

Botanisk Have udgør en kreativ brønd, hvor jeg kan hive fuldfede ideer og inspiration op af et endeløst dyb. Således begyndte jeg, som ofte før, denne søndag morgen med en kaffe to go i hånden og en tur rundt i haven. Solen var endnu ikke brudt frem, men varslede dog et snarligt gennembrud. Ugens forløb havde givet mig ideer, til at skrive om livets mørke sider som kreativ drivkraft. Og om kontrasten imellem liv og død. Et tema, der også syntes aktuelt netop i Påsken, hvis vi ser på ophavet for hele højtiden.

Transformationskraft


Det er især den katalysator eller transformationskraft, der ligger i sorg og frygt, jeg finder interessant. Stor kunst opstår i den transformationskraft. Tænk blot på de mange sange, der handler om ulykkelig kærlighed – Stromae med ’Formidable’ er et godt bud på ægte, fransk kærestesorg, der mærkes helt ind i hjertekulen, da sangen slutter en ellers bitter og nedladende tone af, med hjerteskærende hulken. Stromae er også dem med dance hittet ’Alors On Danse’ fra 2009.

Eller tænk på kærlighedsklassikeren over dem alle: ’Titanic’, der starter så lovende og spirer af liv, nye muligheder og stor kærlighed, for så at ende i ulykkelig sorg, og tabet af en elsket, blot få åndedrag efter det første møde.

Ugens tema

Ikke dermed påstået, at livets mørke sider er mere kunstnerisk inspirerende end de lyse sider. Men inspirationen til, at se nærmere på de mørke sider, kom til mig efter en uge, hvor de mørke siders kreativitet, syntes at have været i fokus. Her har jeg udvalgt 3 fra ugens løb:


  • en rundvisning med HK Grafisk Kommunikation på den formidable og meget grafiske Wes Lang udstilling ‘The Studio’ på Aros hvor dødningehoveder, indianere, fugle, statements, playboy bunnies og pin-up piger samles i Langs kreative værker. Især inviterer de mange indianere med fjerprydninger og dødningehoveder til en trist erkendelse af, at naturens folk er uddøde. Men der er nu også mange glade, livsbekræftende og humoristiske temaer i værkerne.
  • en koncertindspilning af Antonín Dvořáks udgave af det katolske værk ‘Stabat Mater’, der oprindeligt er inspireret af Marias smerte, ved at se Jesu lidelse på korset. En koncert Dvořáks skrev sin udgave af, i årene efter at have mistet sin datter.
  • vinderen af Årtes Pressefoto, Joachim Adrian, der med sin reportage ‘Når familien lukker og slukker’ har fulgt en beboer fra børnehjemmet Strandridergården, den dag hvor hjemmet lukker for altid og alle beboere må flytte. Bare en bygning for de fleste, men en familie for stedets beboere. En familie, der med eet er udryddet og naturligt nok fordrer følelser af afmagt, vrede og sorg.

Med de indtryk fra ugens løb begav jeg mig afsted på en gåtur i Botanisk Have i morges:


Fra solside til skyggeside i nutid

Denne morgen i Botanisk Have, ligger ænderne stadig og sover, fordi de ved, byen står sent op på en søndag. Men ellers er der et leben af fuglesang, blomstrende træer og piblende liv. Netop som jeg går og nyder den smukke natur, kommer jeg til et sted, der viser tydelige tegn på natlig aktivitet: krus, flasker, poser, tøj, tallerkener og bestik ligger spredt i græsset på et stort område. En nattefest har efterladt kaos i byens naturlige oase. Øv!

Så bryder solen strålende frem, ænderne begynder at vågne, duerne kurrer lystigt i træerne – livet står op. Foran mig ligger haven nu badet i sol, og jeg går glad og fotograferer i solens varme stråler.

Pludselig går det op for mig, at et af mine fotografier, er taget fra en forkert vinkel. Jeg vender om, for at tage et nyt. Det giver straks et overrasket gip i mig, da jeg ser, hvor mørk himlen er bag mig. Skyerne nærmer sig hastigt, og jeg når ikke, at foretage mig noget. Mørket indhenter mig, og regnen begynder at piske ned. Jeg føler kreativiteten taler til mig, på en dag, hvor jeg netop er inspireret af mørket og livets kontraster. Som om naturen viser mig, at mørket kan komme, når vi mindst venter det.

Selvom jeg forsøger at løbe fra det, så indhenter det mig og omringer mig. Jeg er midt i det. Og så begynder jeg at grine lidt, som jeg står der i en slags ly under et træ, der ikke engang har udvoksede blade endnu. Jeg kan ikke løbe fra det – mørket.

Da det stilner af, begynder jeg at gå hjem, klar til at sætte mig ved tasterne og skrive. Jeg føler, at jeg har fået en ren foræring af naturen, kreativiteten eller måske mine sanser. Oplevelserne fra ugen, får mig til at tænke over, hvordan og om, jeg bruger de mørke sider i mine projekter. Måske er det en nøgle, jeg skal overveje at fordybe mig i? Der hvor andre, mærker deres mørke sider, igennem mine....

Har du overvejet, hvad de mørke sider betyder for din kreativitet?
Er de tydelige, eller er de skjulte i dit arbejde?

Og måske vigtigst af alt: overvej om du kunne tænke dig, at arbejde de mørke sider aktivt ind i din kreativitet. Selvom du måske ikke ved, hvordan du gør det, er jeg sikker på, at kreativiteten vil komme dig i møde, og inspirere dig på vej.

Arrangementer Karriere
Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem