HK.dk logo

05. november 2014

Ikonisk design

Wegner - bare een god stol

Wegner - bare een god stol, hedder konceptet bag udstillingen på Designmuseum Danmark. Det er i år 100 år siden ikonet Hans J. Wegner blev født, ligeså med Børge Mogensen. Her et grafisk 'take' på Wegners udstillingen.

Sidste år var jeg til idékonvent med HK grafisk kommunikation, hvor vi bl.a. havde en spændende dialog, der handlede om at gøre dansk, grafisk design til et varemærke. Men er det overhovedet muligt? Det er jo præcist dér, hvor dansk mode og dansk produktdesign generelt er i dag, takket være Wegner og andre ikoniske designere fra fortiden og nutiden. I denne artikel går jeg lidt tættere på Wegner som det verdenskendte danske design brand, der er højaktuel i år, hvor det er 100-året for hans fødsel. Et brand, der i den grad har sat dansk design på verdenskortet.

Wegner i København

Det er svært at komme udenom Wegner i år, hvor 100-års jubilæet naturligvis skal markeres. Det bliver det f.eks. ved at FDB har relanceret og sælger design lavet af Wegner og Børge Mogensen. Ligesom det markeres på Designmuseum Danmark, der har en særudstilling med Wegner. Nå ja, og jeg sidder og skriver dette blogindlæg i Wegners CH24 stol, også kaldet Y-stolen. Overfor mig står en CH25 og lokker med sin komfort og sit lækre design. Det er ikke mine møbler og det er ikke et opstillet, manipuleret koncept, der skal passe til blogindlægget. Det er vel tilfældigheder, da jeg i øjeblikket bor i en lejet airbnb lejlighed i København, der er fuld af gode Wegner design. Et dejligt tilfælde.

Der tales til sanserne på Wegner udstillingen

Bare een god stol

Wegner syntes optaget af, at lave bare een god stol. Han designede jo flere tusinder af dem og flere hundreder af dem blev produceret, så man skulle synes, at han lavede mere end bare een god stol. Men han var selv uhyre kritisk og detaljeorienteret med sit design.

Mon ikke alle danskere har siddet i en Wegner-stol på et eller andet tidspunkt i deres liv?

Uanset svaret på det spørgsmål, står der 60 nyproducerede Wegner stole på udstillingen i Designmuseum Danmark lige nu. Udstillingen er sammensat af både helt unikke eksemplarer, nyproducerede stole og udlånte stole fra auktionshuse. Netop de nyproducerede giver sanserne frit spil, med muligheden for at prøve-sidde bl.a. Bamsestolen, Gyngestolen, Skalstolen, Hjertestolen, Cirkelstolen, Påfuglestolen, Kinastolen, Flaglinestolen og mange flere.

Forskellige Wegner stole fra udstillingen på Designmuseum Danmark

Fælles for dem jeg satte mig i var, at kroppen synes at falde til ro i dem. Stolen bliver en forlænget arm af Wegners viden om materialer og kroppens komfort. Skulle jeg vælge en stol til den næste gode bog, jeg kaster mig over, så må det blive en C35 eller en Cirkelstol. Bogen kunne meget passende være netop Bare een god stol, der er udgivet i forbindelse med udstillingen. Udstillingen er opbygget så den tilgodeser både 'nørden' eller kenderen, der gerne vil kunne gå i detaljer med Wegner, men også til 'browseren', som kurator Christian Holmsted Olesen fortæller i et videointerview, som gerne vil prøve stolene, se billeder og måske få en mere sanselig oplevelse med sig derfra.

Wegner udstilling på Designmuseum Danmark

Netop sanserne har været vigtige i udstillingen, der altså giver mulighed for at sidde i stolene og mærke materialerne med fingrene og kroppen og samtidig er der både fotografier, tekster, skitsetegninger og videoer i udstillingen. Museet overvejede også at have høvlspåner med i udstillingen for at skabe en sanselig oplevelse, af at være i det snedker miljø, hvor stolene er lavet men også for at skabe en udstilling, hvor materialerne både kan ses, mærkes og duftes. Det kunne dog ikke lade sig gøre rent praktisk med høvlspåner pga rengøring og sikkerhed.

  

De mange forskellige flette-teknikker, der bruges til f.eks. Påfuglestolen og Y-stolen er interessante og i konstant udvikling igennem hans design.

Wegner designskitser

Flere design har skitsetegninger og kladder til at understrege beskrivelserne. 

Grafiske skygger

Noget andet der bliver synligt, når så mange stole samles, er de smukke skygger hans design kaster på vægge og gulv omkring stolen. De er i sig selv et kunstværk at fordybe sig i og gør et rum mere interessant. Her har jeg prøvet at fange nogle af skyggerne fra nogle af de stole, der giver de smukkeste skyggeformationer på gul og væg i udstillingen.

Grafiske skygger på Wegner design

Og det var bestemt ikke kun design, der var vigtigt for Wegner. Det var i lige så høj grad, eller måske i højere grad, et spørgsmål om solidt håndværk og kvalitet, at bruge materialerne bedst muligt igennem forståelse for materialerne.

Grafiske skygger på Wegner design

Udstillingen med Wegner på Designmuseum Danmark løber frem til 7. december 2014.

Udvikling Karriere
Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem