HK.dk logo

12. december 2014

Vovehalse, firstmovers og alle os andre

Brødrene Kolb fotograferer Grand Canyon

En fotograf er ofte nødt til at gå forrest – i branchen eller fysisk til en halsbrækkende position, for det perfekte fotografi. Her en intro til Brødrene Kolb, Joe McNally og Ukendt Aarhus.

At kunne navigere i svimlende højder med et kamera, er ikke nødvendigvis med til at skabe en vovehals, men det kan sagtens være en del af det. Her et par fotografiske historier taget i fugleperspektiv, og i højder hvor de færreste kommer.

Brødrene Kolb

De to brødre Emery og Elsworth Kolb, var de første til at kommercialisere Grand Canyon igennem fotografier. Først rejste de selv igennem Grand Canyon og fotograferede kløften i ret kreative og halsbrækkende løsninger, hvor de firrede hinanden ned i akrobatisk stil, til en position hvor de kunne få det helt perfekte fotografi. Fotografierne blev solgt som postkort til de tilrejsende, der tog på vandring ned af kløftens stier.

Da det meste af kløften var kortlagt fotografisk, byggede de to brødre et hus ved ’Bright Angel Trail’, som er en af de mest brugte stier ned i kløften. Fra huset kunne brødrene fotografere de tilrejsende turister under deres vandring ned ad stien, hurtigt fremkalde filmene og derefter sælge fotografierne til selvsamme turister, når de kom op fra kløften igen. Det blev hurtigt populært, at blive fotograferet der i en slags ’adventure’-fotografi anno 1910. Men brødrene havde mod på mere og byggede deres koncept op gradvist til også at indeholde foredrag og film, hvor de kastede sig modigt ud i sejladser og datidens 'white water rafting' eventyr. De rejste rundt i landet og fremviste deres film og var på den måde med til at skabe fokus og branding af Grand Canyon, men også andre floder og naturreservater i USA. De blev datidens vovehalse.

I dag ligger deres hus stadig på kløftens side lige hvor 'Bright Angel Trail' starter. Huset fungerer i dag som galleri, boghandel og historisk center for brødrenes arbejde. Der findes mere end 65.000 fotografier fra deres tid som fotografer i Grand Canyon - her finder du en kort video om Kolb.

Joe McNally

Den erfarne National Greographic fotograf Joe McNally har ofte hængt på siden af helikoptere i fart, for at fange det perfekte øjeblik med kameraet. Også han, har besteget bygninger og betrådt spinkle stier, for at nå frem til det rette motiv. Hans mest delte fotografi på de sociale medier, er en slags 'selfie' - en 'shoe-selfie', taget fra toppen af Burj Khalifa i Dubai i 828 meters højde, hvor han ganske vist var sikret forsvarligt til bygningen, men dog stod på en ganske spinkel gesims og fangede øjeblikket med sin smartphone. Fotografiet blev spredt med lynets hast via Instagram og bliver det stadig i dag. 

Fotografiet viser udsigten nedad fra de 828 meteres højde samt Mr. McNallys let udtrådte sko, der tilfældigvis er af mærket Ecco. Ecco bemærkede også Joe McNallys fotografi og kvitterede med et par splinternye støvler mage til dem, han bar på fotografiet. I øvrigt en støvle han har købt trofast igennem de seneste mange, mange år. Selvom Joe McNally har taget et utal af lækre, overvældende, smukke og 'stunning' fotografier igennem sit liv, forbliver dette altså til dato, et af de meste delte fotografier. Her fortæller McNally historien på sin blog. Følg ham på Instagram her

Ukendt Aarhus

I hjemligt farvand har vi også en vovehals i højderne i Ukendt Aarhus, der klatrer, kravler og bestiger kraner, byggestilladser, høje bygninger o.a. for at være tro imod sit eget koncept. Fotografierne er taget i ly af mørket, og indeholder oftest en silhouet eller mørk skikkelse af fotografen selv. Ukendt Aarhus har i det forgangne år udstillet fotografier i Musikhuset Aarhus, ligesom han var en del af en stor fælles udstilling på Store Torv i forbindelse med Aarhus Festuge 2014.

Følg ham og se hans fotografier her på facebook

Spruce Street Bridge

I dag har jeg selv udfordret min frygt for højder med en vandrings- og fototur over Spruce Street Suspension Footbridge i San Diego. Et roligt og sikkert valg og derfor også et roligt og sikkert fotografi. For nu, lader jeg vovehalsene om at tage de episke fotografier og træder sikkert tilbage på fast grund.

Spruce Street Suspension Footbridge

 

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk