HK.dk logo

26. februar 2015

Tre fotografiske skæbneportrætter

Finding Vivian Maier dokumentar

Hvis du elsker fotografiet og fotografiets kunst bør du se disse 3 stærke skæbneportrætter. Det er fotografiske lækkerier og fængslende beretninger om Mark Hogankamp, Vivian Maier og Sugarman.

Lige nu kan du se 2 af dokumentarfilmene på dr.dk ganske gratis via nedenstående direkte link. Filmene ligger til rådighed i en periode og derefter vil de indsatte links her på siden ikke længere fungere. Den sidste film kan du se via filmstriben.dk. Alle 3 dokumentarfilm har vundet flere priser.

Finding Vivian Maier

- er navnet på en dokumentar om et ukendt, fotografisk talent. Vivian Maier var barnepige, men brugte det meste af sin arbejdsdag og sin fritid på at fotografere. Således tog hun ofte de børn hun passede med til forskellige lokationer, og bad børnene tålmodigt, indtil hun havde fået sine fotografier.

Og selvom hendes fotografier er utroligt interessante, tankevækkende og smukke, så blev hun aldrig et kendt navn, da hun var i live. For hun viste aldrig sine fotografier til andre. Flere tusinder fotografier og negativer forblev en hemmelighed indtil John Maloof tilfældigvis bød på 3 kasser med gamle negativer på en auktion. Kasserne viste sig at indeholde tusinder af fotografier – over 700 ruller film, der ikke var fremkaldt og alt sammen fotograferet af Vivian Maier.

De mange fotografier satte gang i tankerne hos John Maloof, der gik i gang med noget af et opklaringsarbejde. Hvem var Vivian Maier og hvorfor blev hendes talent aldrig opdaget? Han fandt kvitteringer, breve og andre af Vivian Maiers efterladte ting - se intro foto til denne artikel - og begyndte så et rent detektivarbejde for at finde hendes historie.

Finding Vivian Maier er en interessant dokumentar om et stort fotografisk talent, der først nu efter sin død, bliver anerkendt. En skæbneberetning udover det sædvanlige med mange lækre fotografier. Varighed 1 time 20 minutter.

Se Finding Vivian Maier på dr.dk (Link virker ikke pr. 14. juni 2018)
Se trailer her

 

Marwencol

Mark Hogankamp blev en sen aften slået ned udenfor en bar i hans hjemby i Ulster County i USA. Han fik svære hjerneskader og har siden det voldsomme overfald forsøgt, at finde vej tilbage til livet – det liv, det er muligt for ham at opnå. For han er naturligt nok præget af overfaldet og kæmper stadig med at genvinde sin fulde førlighed og ikke mindst med den angst, overfaldet har medført.

Igennem kreativ fordybelse, træner han sin finmotorik i et nærmest terapeutisk projekt, hvor han bl.a. udspiller sit eget overfald igennem sit alter ego – Captain Hogie.

En scene fra Marwencol

I sin egen baghave, har Mark opbygget et univers fra perioden omkring 2. Verdenskrig, hvor han menneskeliggør opstillede dukker igennem fotografier, scenarier og personaer. Hver dukke, der bor i Marwencol, som han kalder den by, han har designet, har en stærk personlighed og er stylet i tøjdesign, make-up og accessories, der understøtter deres persona. Marks eget alter ego Captain Hogie er en ret cool jægerpilot, der er storryger og nonchalant forelsket i dukken Anna, der også bor i Marwencol. 
𠊊lle scener der udspiller sig i Marwencol bliver designet ned i mindste detalje og fotograferet så de er fascinerende virkelighedstro. Flere fotografier har været udstillet på gallerier og sælges som plakater o.a.

Marwencol – der er oversat til 'Marks Modelby' på dansk - er en rørende film om en mand, der forsøger at komme igennem en traumatisk oplevelse, via sin kreativitet. En skæbneberetning, der gør dybt indtryk. Varighed: 58 minutter

Se dokumentaren på dr.dk (Linket virker ikke pr 29/10 2020)
Se trailer her

 

Sugarman

Searching for Sugarman hedder dokumentaren om svenske Malik Bendjellouls søgen efter musikeren Sixto Rodriguez. Malik Bendjellouls film vandt sidste år en Oscar for bedste dokumentar.

Searching for Sugarman dokumentar 

Det var under en rejse i sydafrika, at Malik Bendjelloul faldt over historien om legendariske Sixto Rodriguez, der på mange måder blev og stadig er billedet på opgøret imod apartheid. Malik stødte igennem sin afdækning på flere myter om, hvordan Sixto Rodriguez forsvandt fra stjernehimlen. Der gik historier og rygter om, hvordan han under en optræden havde trukket en pistol frem fra sin jakke, og havde skudt sit selv på scenen foran sit publikum.

Men virkeligheden var en helt anden, for Sixto skulle vise sig at være i live og i bedste velgående. Men hvorfor forsvandt han, og hvorfor blev der aldrig udgivet mere musik med ham?

Malik Bendjelloul begyndte at optage filmen med Super 8 film, men måtte af økonomiske årsager bruge sin iPhone til at optage flere scener i filmen. Før dokumentaren havde Bendjelloul filmet forskellige lækkerier til reklamer, introer til MTV og flere ’opening titles’ til film og serier. Han havde talent for det visuelle og for kameraets vinkler, og det er ret tydeligt i filmen, som har flere lækre vinkler, overgange og lysindfald.

Searching for Sugarman er en skæbneberetning, om racisme, myter og beskedenhed. ’Searching for Sugarman’ kan ses via filmstriben.dk, hvor nogle biblioteker tilbyder adgang til den via dit lånerkort. Varighed: 1 time 22 minutter.

Find filmen på filmstriben.dk

 

Billederne i denne artikel, er skærmbilleder taget fra filmenes trailers.

 

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem