HK.dk logo

12. november 2015

Derfor skal du til Kolding

Li Edelkoorts Fetishisms på Trapholt

Fetishism er en udstilling, der er værd at rejse efter, hvis du er interesseret i kunst, trends, design, forbrug og ikke mindst i Lidewij Edelkoorts syn på vor tids sanselighed.

Er du besat af kunst og design? Hvilken stil dyrker du og hvorfor? Det er nogle af de spørgsmål, du med fordel kan overveje, når du tager en vandring igennem udstillingen Fetishism på Trapholt. Samtidig kan du blive skarp på, hvad din fetich eller stil er, og om den har indflydelse på dine egne design. Ifølge den anerkendte trendforsker og forfatter Lidewij Edelkoort, er der en god forklaring på den stil og det design, vi bliver tiltrukket af. En tiltrækning, der synes at blive styrket af vores omskiftelige verden. 

Besat af mode

Udstillingen Fetishism, med undertitlen 'Obsessions in fashion and design', viser design og kunst fra 100 populære navne, der alle er udvalgt af Li Edelkoort, til at visualisere 10 forskellige fetich-temaer, der trender i vores tid: shamanisme, infantilisme, romanticisme, nudisme, sado-masochisme, spiritualisme, absurdisme, regionalisme, konsumerisme og legendisme.

Med 10 forskellige fetich-temaer, prøver Li Edelkoort at vise tidens trend, vores hang til og behov for at dyrke stil- og designkultur, men også at få os til at stille ind på vores fetishismer og måske samtidig vores anti-fetishismer. De 10 omfattende temaer giver mulighed for at gå på opdagelse i dine egne yndlinge, måske opdage nogle nye, genopdage nogle glemte og blive klar på, hvilke der provokerer dig og rører dig. Og helt grundlæggende kan du undervejs i udstillingen, tage stilling til om du er enig i de 10 festishismer, eller om der mangler nogle.

Når udstillingen er interessant for dig som grafisk designer eller kreativ, er det set i lyset af Li Edelkoorts betragtning, om at vores fetich eller forkærlighed for en bestemt stil, er skabt i og stammer fra vores barndom. Hun mener, vi kan spore vores 'besættelser' eller forkærlighed til stil og design, så langt tilbage som til vores tidlige barndom. Hvis du leger med på hendes ide, kan du dermed begynde at kortlægge, hvor dine besættelser stammer fra. Hvis du kan huske dine tidlige sanseindtryk. 

Et eksempel: har du f.eks. været vant til at ligge på et fåreskindstæppe som barn, omgivet af naturlige materialer, knitrende ild i pejsen, økologiske produkter og frisk landluft, kunne der ifølge Li Edelkoort være en sanselig forbindelse til en stil, der skaber grundlag for din stil og smag i dit voksenliv. Forudsat du kunne lide de omgivelser og forhold som barn naturligvis. Kunne det i dette givne eksempel være shamanisme eller romanticisme?

Stilen, der rører dig

Med 10 fetich-temaer er der stor chance for, at du vil støde på den stil, der taler mest til dig. Men også den stil, der keder dig, måske ligefrem frastøder dig eller får dig til at trække på skuldrene. Det er også en del af konceptet. Der kan være temaer, hvor du er helt uenig med Edelkoort og temaer, der rammer fuldstændig plet og rører dig. På den måde vil du få et indblik i, hvad det er for stilarter, du foretrækker og måske begynde, at se efter dem i dine design. Er du f.eks. en designer, der helst vil provokere med dine design eller skal de helst være minimalistiske og skabe ro? Vil du gerne have lidt 'bling' i dine design, eller bliver det for meget?

Fotografiets fetishismer

Øverst på fotografierne har jeg fanget et par eksempler fra udstillingen: nudisme, der jo udover at være en trend, også er en farve, der har trendet enormt i de sidste par sæsoner i modebranchen. Der er også kig til infantilisme, som ofte har typiske baby-farver som lyserød og lyseblå og spiller på de barnlige og uskyldige aspekter. Shamanismen er indfanget i spejlet, og i hele den trend bliver man også lidt opstemt i udstillingen. Jeg havde aldrig overvejet, at shamanisme handlede så meget om hår, som det gør på de udstillede design og kunstværker. Pels, hår, huler og træ er kendetegnet ved mange af de udstillede design.

Og så er der på fotografiet eksempler fra min personlige udfordring: konsumerisme, der ofte handler om at vise vores overforbrug igennem værker lavet på affaldsmaterialer. Et tema jeg ofte finder grimt og klodset i en visualisering, men samtidig et uhyre vigtigt og aktuelt tema.

Netop fordi emnet og stilen provokerer mig, har jeg besluttet at arbejde lidt med affaldsprodukter. Jeg vil gerne udfordre mig selv, til at arbejde med en stil, der ikke tiltaler mig. Bare for forsøgets skyld.

Konsumerisme i form af genbrugsdyr 

På fotoet ovenfor har jeg lavet dyr med glasskår fra et smadret busskur, jeg kørte forbi en dag. Jeg tror ikke affaldsstilen opnår min kærlighed, men jeg er nysgerrig efter mere.

Hvad ville udfordre dig?

Du kan opleve Fetishism på Trapholt frem til 24. januar 2016

På udstillingen kan du også være med til at kåre den mest populære fetich.

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem