HK.dk logo

03. december 2015

PANTONE color of the year er

PANTONE color of the year prognose

…. lige på trapperne. Bliver det Buttercup, Serenity eller Snorkel Blue? Eller en af de andre 10 trendfarver fra en palette af farver, udvalgt af et trendteam fra PANTONE?

Måske når jeg kun lige at sætte punktum i dette blogindlæg før årets PANTONE farve for 2016, er offentliggjort. Det er nemlig i høj grad oppe over for afsløringen af årets farve.
Her får du lidt baggrundsviden om udvælgelsen af årets farve.

I et kreativt kontor på Bainbridge Island ud for Seattle, arbejdes der intenst med farver. Her opstår mange farvepaletter, farvenavne og farvetrends. Og hvad med PANTONE color of the year?

Radiant Orchid, Tangerine Tango, Emerald Green, Honeysuckle og Tigerlily er navne på tidligere PANTONE color of the year, farver. Der står et helt team bag kåringen og lanceringen af årets farve fra PANTONE, og der synes for hvert år at blive mere og mere ’hype’ omkring den udvalgte farve.

Årets farve i 2015 var Marsala

PANTONE color of the Year lanceres altid i starten af december - således også Marsala, der blev årets farve i 2015. Farven der allerede kort tid efter lancering kunne ses til modeshow og på de røde løbere til premierer og prisuddelinger. I år har vi set kjoler eller dragter i farven Marsala på Beyoncé, Rhianna, Jennifer Aniston, Taylor Swift, Naomi Watts og Kristen Stewart, der i øvrigt også viste, at farven er smuk og kan skabe en dyb sofistikeret og feminin mystik, igennem forskellige make-up produkter.

Se her i en Google Marsala celebrities søgning

Marsala er egentlig navnet på en vin, der produceres i området omkring byen Marsala på Sicilien. En vin med en helt speciel farve, der klæder både mænd og kvinder. Og altså også årets farve fra PANTONE i år.

Netop det sanselige element i farven er vigtig. Som farveeksperten Leatrice Eisemann siger:

There is a romance to color naming. Just think about Rhumba Red

En farve, Lee Eisemann giver som eksempel på, hvor meget farvens navn betyder for vores opfattelse af farven. Marsala er heller ikke ’bare’ en rødlig jordnuance – det er Marsala som vinen. En dyb og sofistikeret farve.

Kontoret på Bainbridge

Men tilbage til det kreative kontor, på Bainbridge Island, hvor Leatrice Eisemann sidder, når hun ikke er på farten og holder kurser, foredrag og workshop om farver og trends. Leatrice er Administrerende Direktør for PANTONE og har igennem de sidste årtier arbejdet med at udvikle farvevifter og farvenavne sammen med og for PANTONE.

Bainbridge er en ret lille ø i amerikanske forhold, og det er måske netop en af årsagerne til, at arbejdet med at kåre årets farve, lokalt følges ganske intenst. Leatrice oplever ofte, i den daglige færden i byen Bainbridge, der altså også ligger på øen Bainbridge, at folk spørger til årets farve op til afsløringen af farven. Men Leatrice holder tand for tunge, og røber intet om teamets farvevalg, før PANTONE er klar til at lancere farven via især de sociale medier, nyhedsbreve og PANTONE View. Det sker hvert år  i starten af december.

Bainbridge ligger langt fra Los Angeles, hvor jeg mødte Leatrice, på hendes Color / Design kursus. Og selvom klimaet i Los Angeles måske nok virker mere tillokkende end klimaet i det nordlige Amerika, så er det nu ikke en dårlig ide, at bo nordligt, når det kommer til at arbejde med farver. Leatrice nævner nemlig også, at sollyset i f.eks. Californien, skaber et lidt gulligt lys og det skal man lige have for øje, når man arbejder med farver. Både i udvælgelsen, men også i selve udarbejdelsen af det, der skabes med farverne. Set i det lys, har vi måske en farvefordel, ved at bo på vores breddegrader?

Et team bag årets farve

Det er et ganske eksklusivt team af eksperter indenfor hver deres felt, geografisk fordelt på hele verden, der er med i selve kåringen af årets farve fra PANTONE. Et team af farve- og trendeksperter, der sammen taler om, visualiserer og deler farveindtryk, trends og mode, de har oplevet igennem deres arbejde og igennem deres rejser. En stor del af at være på forkant med trends og farvemode, er nemlig at rejse og opleve kulturer og bevægelser i forskellige områder, ifølge Lee Eisemann. Teamet fra PANTONE har til den kommende sæson, sammensat en hel farvepalette for 2016. En palette, der skal skabe ro.

Farvepalette for 2016

Her ser du den farvepalette, der er udvalgt af PANTONE for 2016

Årets farve er en af de 10 farver i paletten. Hvilken tror du, det bliver? Og kan tanken om, at navnet på farven betyder en hel del, være med til at pege på en af de 10 farver for 2016?

De 10 navne er:
Rose Quartz, Peach Echo, Serenity, Snorkel Blue, Buttercup, Limpet Shell, Lilac Grey, Fiesta, Iced Coffee og Green Flash.

Rose Quartz og Serenity

Netop som dette blogindlæg var offentliggjort, kom PANTONE med farven for 2016, der i år er dobbelt. Du kan læse mere om Rose Quartz og Serenity her på deres website. (Linket er udløbet pr 5/1 2022)

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem