HK.dk logo

04. marts 2016

Danmark som designdestination

Trends for 2016 til 2018 fra pej gruppen

På destination 56 grader nord og 10 grader øst  finder du en designvision. En vision, der førte mig til et foredrag med pej gruppen om Designdestination Danmark, hos North of Eden.

Her får du de vigtigste højdepunkter og trends fra foredraget med pej gruppen og oplægget Designdestination Danmark. Det er trends og tendenser vi også i nogle tilfælde, vil komme til at se afspejlet i den grafiske verden. Især er der med grafiske øjne en interessant trend i ’scandinavian density’.

Designdestination Danmark

Selvom foredragets titel mere inviterer til en tanke om, hvordan vi kan tilbyde turister en design oplevelse i form af en design walk eller design talk, så var foredraget mere vendt mod en udbredelse af dansk design ud fra en række revolutioner defineret af pej gruppen.

Fundamentet i Dansk Design er skabt i fortiden af legendariske navne som Wegner, Klint, Panton, Juhl, Jakobsen og mange flere. Og tak for det! Med det i tankerne fik vi bud på, hvordan Dansk Design i nærmeste fremtid kan positionere sig som brand.

Vi skal, ifølge pej gruppen, fokusere på at være revolutionerende med:

  • materialer
  • produktionsteknikker
  • funktion
  • former

Som bud på design der revolutionerer indenfor hver deres felt kom pej gruppen med inspiration fra designere der: indfarver med alger, skaber lys med blækspruttepigment, skaber dynamiske og multifunktionelle designertasker, eller individuelt designede stole tilpasset din krop. Helt generelt vil vi se en brug af former, materialer og funktioner der vækker sanser, mystik og nysgerrighed. 

Det sanselige

pej gruppen ser netop en helt overordnet tendens, der handler om behovet for at have mere sanselige, sansepirrende og taktile oplevelser og interaktioner med vores designprodukter. Et behov, der udspringer som et modspil til vores ihærdige og ivrige interaktion med digitale produkter og 2D skærme.

Velour er tilbage

Hvis du har frygtet et gensyn med nervøst velour, så er dit mareridt allerede blevet virkelighed. Materialet er på vej tilbage med stærk hast og findes i flere design. Også i de tunge farver som bordeaux og mørk blå. Materialet er både sanseligt, sansepirrende og taktilt, men samtidig repræsenterer materialet også den før nævnte trend for 2016-2018 ‘scandinavian density’.

Trends 16-18

Med eksempler på design fra primært udenlandske designere, viste pej gruppen under overskriften 'nordic fusion', hvordan nordiske designtraditioner som enkelhed i både form, farve og funktion bliver udbredt i verden. Ikke af danske designere, men af designere fra andre kulturer, der er inspireret af den nordiske stil. Er det en fusion imellem kulturer, der udfolder dansk design – eller udvander dansk design?

En anden trend er ’elastic living’ hvor designet imødeser den fleksbilitet, vi efterspørger i vores design. Vi er vant til at kunne ændre, forme og flytte elementer i vores digitale verden, og pej gruppen mener, vi ønsker de samme muligheder i det virkelige liv. Det betyder helt lav-praktisk, at vi vil kunne bruge samme møbler ude som inde, at vi vil kunne transformere vores arbejdsplads til en anden funktion, når vi er færdige med at arbejde. Altså helt overordnet et behov for dynamiske design.

Her de overordnede trends for '16-'18 fra pej gruppen.

  • elastic living
  • nordic fusion
  • scandinavian density

Scandinavian density

Begrebet 'density' kan oversættes til tyngde: et eksempel på design med mere tyngde, er terracotta farve, materialer og produkter. Det er eksempler på et materiale, vi har taget til os igennem urban gardening trenden. En tung farve, et tungt materiale og ofte tunge former og samtidig et tegn på, at vi kigger ud i verden for at blive inspireret.

Vi vil se mere tyngde og fylde i design, mønstre og farver. Det er med til at gøre designet mere sanseligt og taktilt. Det betyder, at mønstrene bliver mere komplekse og tunge, mere farvetunge og kraftige. Mon ikke også vi vil se den tendens i det grafiske miljø – måske selv være med til at skabe den? Folder, lag, kompleksitet og tyngde. En trend der i så fald vil gå stik imod de flade, strukturløse design, vi har set i en rum tid nu.

Pinboard med 16-18 trends

På pinterest har jeg samlet de design og designere, der blev nævnt til foredraget med pej gruppen.

 

Om North of Eden

Katrine Ibsgaard og Lise Back Lystlund står bag North of Eden og er også drivkraften bag en række kommende foredrag og events, med design som omdrejningspunkt.

North of Eden favner flere aspekter af dansk design:

  • et designorienteret kontorfællesskab skaber mulighed for samarbejde, netværk og innovation på kryds af kreative faggrupper.
  • et showroom og en inhouse butik – en såkaldt apartment store – hvor nye og upcoming designere får mulighed for at sælge deres design og hvor besøgende kan komme lidt tættere på designprocessen.
  • inspiration og networking via foredrag og workshops til designere og designinteresserede.

North of Eden og Godsbanen, er gået sammen om at skabe en række gratis design events i 2016. Der bliver foredrag, workshops, samt rig mulighed for at netværke imellem designere, bloggere, kunstnere, trendforskere og kreative ligesindede. Selvom dette første foredrag altså ikke handlede om designturisme som antaget, så kunne North of Eden fortælle, at de har planer om at tilbyde designturister en design talk eller en design walk. Og så fik jeg alligevel lidt svar på det, jeg kom for at høre mere om.

North of Eden tilbyder at varetage den administrative og salgsorienterede del for designeren og kunstneren, der helst vil koncentrere sig om at skabe. Ligesom de vil stå for administration og formidling af møder imellem kunder og kunstner/designer enten i butikken eller via foredrag og workshops.

 

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem