HK.dk logo

05. april 2016

Det gode portfolio

Det gode portfolio

Et portfolio er en form for visuel dagbog eller arbejdsbog. Men hvad skaber egentlig det gode portfolio? Det har jeg bedt en række designbevidste, give deres råd og vejledning til.

Hvad er det virksomhederne kigger efter i et portfolio? Vil de se bredde eller dybde? Og hvorfor har en design nation som Danmark ikke en konstant strøm af inspirerende feeds, artikler og indlæg, der dokumenterer det gode design og måder at sælge vores kreativitet på?

Et kreativt behov

Hvad der skaber det gode portfolio, er et ret omfattende emne, og derfor vil der nok også komme mange og måske også modsatrettede svar på det. Det svarer måske til at spørge: hvad er god kunst? Et spørgsmål vi alle har en holdning til, men ikke nødvendigvis en enighed om. Alligevel er jeg ret optimistisk og glæder mig til at dele råd og inspiration, fra de designbevidste, jeg har talt med.

Og min søgen efter råd og vejledning om det gode portfolio har bekræftet min fornemmelse af, at der er behov for viden, inspiration og kreativitet til området. For det står ærligt talt lidt skidt til med det kreative portfolio.

Som del af et videnskabeligt samfund kan vi let komme til at fokusere mest på den del af en ansøgning, der dokumenterer og lister vores viden: CV og selve ansøgningen. Men lad os give lidt fokus til det kreative portfolio, der viser vores kreative evner, ideer og stil og som i sidste ende kan være det, der giver os brød på bordet.

Jeg ser nærmere på det grafiske/kreative portfolio og besøger et par relevante virksomheder og uddannelsesinstitutioner, men taler også med de studerende, der arbejder med deres portfolio. Jeg har bedt dem alle, tage stilling til, hvad det gode portfolio egentlig er, og hvad det indeholder. Samtidig har jeg bedt dem komme med deres bedste råd til dit portfolio. Samlet set bliver det til en række gode råd, igennem en serie af blogindlæg, der forhåbentlig vil vejlede og inspirere dig, til at lave et fremragende portfolio.

Uddannelserne

Designskolerne har tradition for at evaluere, vejlede og diskutere det gode gode portfolio med deres studerende. Jeg har været forbi et par skoler, hvor et portfolio er en del af adgangskravet til studierne. Der er også ofte decideret undervisning i at skabe et portfolio på designskolerne. Er designskolerne gode nok til at undervise os i det kreative portfolio? Og hvad gør ledige, der ikke går på et studie?

Virksomhederne

Og så er der virksomhederne, der er vant til at modtage mange ansøgninger, og derfor også vant til at skimme et portfolio igennem ret hurtigt. De ved ofte, hvad de går efter. Jeg vil forsøge, at få dem til at løfte sløret lidt for, hvad de ser efter i et portfolio. Hvordan synes de, det står til med det gode portfolio? Og hvad skaber det virkeligt gode portfolio? Kan vi ikke også stille krav til virksomhederne, om at være mere tydelige og kreative i deres jobopslag?

De studerende

De studerende sidder i et kreativt miljø, hvor de kan trække på hinandens viden og følge de nyeste trends. De har også en holdning til, hvad der skaber det gode portfolio. Nogle bliver headhuntet til deres første kreative job, mens andre må kæmpe for at få et job i den kreative branche. Hvordan vægter de studerende deres portfolio og lærer de overhovedet, hvordan de skal sælge deres kreativitet og sig selv via et portfolio?

Råd nr. 1 - Det gode portfolio

Det første råd til det gode portfolio, er fundet i min online research hos Art Directors Club (ADC), hvor Marianna Fierro giver 8 enkle og tidløse råd til det gode portfolio. Hendes første råd bliver starten på den række af gode råd, jeg vil samle fra mine samtaler med de designbevidste.

Marianna Fierros råd er så enkelt, indlysende og elementært – rådet hedder:

  • Tænk som en designerDel din viden med andre

Hvordan tænker vi som en designer? Del din viden, inspiration, holdning eller ideer til, hvordan vi lærer, at tænke som en designer. Eller vis hvordan du tænker som designer.

Del via facebooksiden: HK grafisk kommunikation eller via instagram med #hkgrafisk

Her får du alle 8 råd til dit portfolio fra Marianna Fierro.

Et portfolio betegnes af Den Danske Ordbog som: "samling af en kunstners eller en elevs arbejder". Man kan også beskrive sit portfolio som en slags visuel dagbog. Et portfolio bruges til at samle eksempler. på det kreative arbejde man har lavet. Et portfolio kan være et fysisk printet eksemplar, eller en mappe man tager med sig til f.eks. samtaler, men det kan også tage form som en hjemmeside eller en kreativ profil på f.eks. behance. Ofte vil en ansøger til en ledig, grafisk stilling blive bedt om at vedhæfte sit portfolio i pdf-format, sammen med ansøgning og CV.

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem