HK.dk logo

19. april 2016

Det gode portfolio kommunikerer klart

Det gode portfolio kommunikerer klart

Med det kreative portfolio, udstilles vores grafiske evner og sans for design. Men vores portfolio kommunikerer langt mere end det. 𠊏å indblik i områder, du bør være opmærksom på.

Man kommunikerer en hel masse med sit portfolio, som man ikke nødvendigvis selv er bevidst om.

Grafisk designer søges

Jeg er taget til Trapholt i Kolding, for at møde Camilla Gustavson, til en snak om det gode portfolio. Trapholt har erfaring med formidling af design, kultur og kreativitet. Og da de også i skrivende stund er ved at ansætte museets nye grafiske designer, har de netop gennemgået et hav af grafiske portfolier. Det er grundene til mit besøg.

Camilla Gustavson er Kommunikationschef på Trapholt. Hun har en Bachelor fra Arkitektskolen og en kandidat i Designledelse fra universitetet. Hun har tidligere været ansat på et teater og været projektleder på reklamebureau. Hun har dermed både teoretisk og praktisk erfaring med grafisk materiale og kulturformidling.

Når vi søger en grafisk designer, så forventer vi, at håndværket er i orden.

Den kreative brief

Camilla viser mig først jobannoncen til stillingen som Grafisk Designer hos Trapholt. Det er ikke en typisk jobbeskrivelse, med en række krav til din erfaring og dit studie. Jeg vil snarere kalde annoncen for en design brief.  Trapholt taler til kreativiteten, ved at efterspørge værdier, der kan afspejles og kommunikeres i et portfolio: du er nysgerrig, fagligt stærk, kvalitetsbevidst, du skal kunne tænke konceptuelt. Samtidig beskrives de arbejdsopgaver, der indgår i jobbet.

Til en stilling som denne behøver vi egentlig ikke at læse ansøgning og CV. Vi læser dem, men vi kan se alting ud fra et portfolio.

Fagligt stærk og kvalitetsbevidst kommunikeres igennem dine projekter, men også via dit design af portfoliet. Det er klart, at der skal være styr på den helt basale designlære, i det du viser frem.

Indholdet af et portfolio kan være rigtig fint, men selve udformningen af det kan spænde ben for at kommunikere repræsentativt.

Det er de helt basale design temaer, der især spænder ben: tynd font på meget mørk baggrund, dårlig fotoredigering, uhensigtsmæssig brug af tomrum, for lidt relevante, grafiske projekter (eller helt manglende grafiske projekter), dårlige farvevalg og brug af for mange skrifttyper. Men det er også selve design elementerne i portfoliet. Det design vi pakker vores design ind. Er det bombastisk, dårlig smag, for mørkt, for lidt, for utydeligt, for ligegyldigt? Og vigtigst af alt: viser det vores arbejde og evner klart og tydeligt?

Krav til format

Jobannoncen stiller også helt specifikke krav til ansøgningens format: send ansøgning, CV samt portfolio med udvalgte projekter i en samlet pdf på max 10 A4-sider.

Det betyder, at hvis du vælger at afvige fra de her specifikke krav, har du i princippet samtidig kommunikeret, at du ikke kan følge en brief.

Hvis du afviger fra en brief, er du nødt til at være helt skarp på din faglige styrke. I tilfældet med Trapholt er det f.eks. ok, at sende 3 sider i alt, når bare de 3 sider viser, det de skal; dit CV, din ansøgning og et fyldigt portfolio der kommunikerer, at du er nysgerrig, fagligt stærk etc.

Lige i dette tilfælde skal du afkode i kravene, at ansøgningen bliver printet ud. Du får altså som grafisk designer mulighed for at vise, at du forstår at designe til både print og skærm. Du kommunikerer dermed, at du er fagligt stærk. 

Trapholt modtog 171 ansøgninger. 7 ansøgere kom til samtale. Inden samtalen fik de en design opgave, de skulle løse og præsentere ved samtalen. Opgaven indgik i den samlede vurdering af kandidaten.

Det gode portfolio kommunikerer

Kommunikationen er et af de punkter Camilla, nævner som vigtig, når man laver et portfolio, fordi det gode portfolio viser styrken i det man kan - det gode portfolio kommunikerer klart.

Du skal tage mig i hånden og føre mig igennem dit portfolio. Hvordan kan jeg vide, hvad du har lavet, hvis ikke du kommunikerer det til mig?

Igennem min snak med Camilla bliver det tydeligt, at vi bør tænke på vores portfolio som et enkeltstående eksempel. Det skal kunne kommunikere så meget og så bredt, så ansøgning og CV bliver det ekstra element.

Hvis dit portfolio mangler projekter, for at være fyldigt og bredt nok til at præsentere dit talent, så kan du roligt skabe dine egne projekter. De virksomheder jeg har talt med, er enige om, at projekterne i et portfolio ikke behøver være ‘virkelige’. Virksomhederne kan sagtens  gennemskue dit talent alligevel.

Det tomme lærred

Overvej hvor meget du kommunikerer ved dine tilvalg, men også dine fravalg.

Det gode portfolio er først og fremmest, det portfolio der findes.

Når Camilla vælger at understrege noget så banalt, er det fordi hun modtager en del ansøgninger, der ikke indeholder et portfolio. Og hun fortsætter:

Det er ærgerligt, hvis man rent faktisk har evnerne til at bestride stillingen, men ikke gør sig den umage at vise mig det. Det grafiske arbejde er formidlingsvenligt! Det er lækkert håndgribeligt. Så vis det!

Camilla savner overordnet fokus på, hvordan man kommunikerer sine kompetencer og sine projekter i et portfolio. Det kan være svært at vurdere sin egen kommunikation, og derfor er det altid en god ide, at få et par andre øjne på. Spørg en kollega, en ven, en kunde.

 

Råd nr. 2 - Det gode portfolio

  • Dit portfolio skal kommunikere klart.

Camilla uddyber: ”Det er vigtigt, at dit portfolio kommunikerer. Her har du en unik chance for at vise mig, hvad du kan. Du skal tage mig i hånden, sørge for portfoliet kommunikerer og er let at afkode: Hvad har din rolle været? Har du lavet det hele? Og vis samtidig det du er stolt af."

Og hun slutter af med at sige: "Du skal ikke være nærig med dit portfolio. Bare giv den gas og vis hvad du kan."

Hvordan?

Hvordan kommunikerer vi klart igennem vores portfolio? Del din viden, inspiration, holdning eller ideer til, hvordan vi kommunikerer igennem vores portfolio. Det kan du gøre via facebooksiden: HK grafisk kommunikation 

Trapholt er museum for moderne kunst og design. Det blev grundlagt i 1988 i Kolding, på en skrænt med en fantastisk udsigt over Kolding Fjord. Museet har tradition for at vise designmæssigt, spændende udstillinger – i 2015 var der en udstilling kurateret af trend ikonet Lidewij Edelkoort, der kom med bud på de trends eller fetichismer, vi styres af i vores valg af design. Læs også blogindlæg om udstillingen her

 

Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem