Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
03. maj 2016
Hvis du tænker, format handler om filtype, bredde eller kreativt værd, så overvej at det måske handler mere om aktive valg. Creuna giver her input til, at vise format i det kreative portfolio.
Det gode portfolio er digitalt og ligger online. Det er så interaktivt som muligt.
Med en så klar og tydelig åbning, er der allerede lagt op til at tage nogle valg for dit portfolie.
Denne gang har jeg været forbi Creuna, for at møde Simon Kibsgård og Janich Thorsager til en snak om det gode portfolio. Som digitalt bureau er Creuna selvsagt fortalere for det digitale, online format og giver igennem vores snak indblik i, hvad de vægter i et portfolie. Undervejs afslører de samtidig hvilken profil, de efterspørger fra branchen.
Simon Kibsgård er Marketing Direktør hos Creuna og han har en kandidat i IT & Kommunikation som baggrund. Han har været ved Creuna i 8 år, hvor han blandt andet har fungeret som ekstern konsulent i markedsføring og drift af brands.
Janich Thorsager har været hos Creuna i 1 år som Senior Art Director. Han er uddannet Multimediedesigner, men ser sig selv som en self-made designer, der har berørt mange faser af online design.
Der er en god chance for, at jeg når at danne mig et visuelt indtryk fra portfoliet inden jeg læser et eneste bogstav.
Simon har igennem tiden været en aktiv del af ansættelsesprocessen hos Creuna. Derfor har han set og vurderet mange portfolier, ligesom han også aktivt har gjort brug af både dribbble og behance i jagten på de rette kandidater.
Han tillægger portfoliet større vægt end den skrevne ansøgning, der dybest set bare er en salgstekst. Han mener ikke, en ansøgning fortæller ret meget om kandidatens samarbejdsevner eller faglige kompetencer. Sidstnævnte kommer slet ikke til udtryk, når ansøgningen er lavet efter en custom made Word skabelon.
En designer, designer alt.
Siger Janich og Simon i næsten enstemmigt kor og afslører samtidig, at de gerne ser en stærk faglighed fra kandidaterne. De mener, en designer slet ikke kan lade være med at designe, da det jo netop er essensen af arbejdet med design. Det siger dog sig selv, at der skal være sans for æstetik og flair for design, så det ikke bliver en overdesignet oplevelse. Og her kan vi måske med fordel huske på de gamle, men stadig aktuelle design travere: less is more – keep it simple – kill your darlings etc.
De største online design communities er dribbble og behance. Begge platforme giver mulighed for at oprette et online portfolio, følge designere eller temaer og give ’likes’. Kanalerne bruges også til inspiration og research, samt headhunting.
Undervejs i vores snak, taler vi om cases fra det virkelige liv kontra fiktive cases, eller cases vi laver for folk i vores netværk. For hvad gør vi, hvis vi har så få cases, at vores portfolio ikke rigtig får format nok til at vise vores kreativitet?
Verden er åben for alle for at lave et fedt projekt. Det behøver ikke være forankret i en virkelig opgave.
Dermed slår Janich fast, at et portfolio ikke nødvendigvis skal være fyldt med projekter for store, kendte brands. Det kan også være opdigtede cases. Ligesom vi sagtens kan vise cases udviklet i teams, når bare vi tager ejerskab på den del, vi har designet. Samtidig vil en case opnå mere tyngde og omfang, når vi giver et indblik i vores designproces. Det giver uvurderlig viden om den kreative tankegang og konceptuelle forståelse.
Vi kan godt lide, at forstå den proces designeren har været igennem; fravalg og tilvalg i designprocessen viser meget om en designers kreative overvejelser.
Når Simon og Janich taler om format, er det ikke fordi vi skal overbevise om vores kreative værd, ved at vise hvor mange forskellige områder vi mestrer eller har indblik i. Her mener Janich at mange, og måske især mange uddannelser, fokuserer på det forkerte.
Noget er helt forkert. Vi skal være brede og favne det hele. Det er bare ikke, det vi kigger efter. For det giver ofte en mudret profil.
Janich er selv uddannet til at have indblik og forståelse i rigtig mange teknikker, men han mener ikke bredde viser format. Det gør derimod fokus og ekspertise indenfor et afgrænset område. Det er trods alt de færreste, der virkelig kan mestre mange og meget forskellige teknikker.
Skærp din profil og fokuser på det du vil i branchen.
Og her understreger Janich igen, vigtigheden i at opdrive projekter, men også at vise en proces. Ikke så meget skrive om den, men vise den visuelt. Ved at vise en proces med til- og fravalg, er der også lagt op til en god og interessant snak ved en eventuel samtale.
Simon savner, at se kandidater i ansøgerbunkerne, der rent faktisk har turdet bruge deres eget medie og format.
Når vi søger en UX’er har vi altid drømt om, at få en ansøgning fra en der har lavet en prototype. En der bruger sit eget format.
Med en interaktiv prototype viser kandidaten, kompetencer for at arbejde i det format som tingene skal leve i.
Lav noget der er responsivt i stedet for at sende et par skærmbilleder af det.
Og Simon fortsætter med en logisk vinkel på hele spørgsmålet om online portfolio kontra pdf format, ved at tilføje, at vi måske nok kan komme langt med en pdf, men at det er de færreste, der kommer til at lave design til pdf. De fleste kommer til at lave applicationsdesign.
Sidder du og tænker, at den interaktive pdf på en måde bygger bro imellem et online og offline portfolie, så er det ikke et format der anbefales, af nogle af de virksomheder jeg har talt med. Der er for mange usikre faktorer i forhold til platform og tekniske krav. Og hvad hvis portfoliet printes ud?
Og så til den kandidat der er efterspurgt i branchen: designere med en forståelse for, hvordan CSS animationer kan bruges til at skabe liv til et ellers fladt design.
Vi vil virkelig gerne se kandidater der fuldstændigt ved hvad CSS er og samtidig kan animere med CSS.
Det betyder ikke, at du skal til at lære at kode CSS animationer, for det er der mange frontend'ere, der allerede er strålende til, forklarer Simon uddybende. Men hos Creuna vil du være en efterspurgt kompetence, hvis du viser, at du forstår hvordan flade design kan animeres med CSS.
Vi efterspørger kandidater der f.eks. har tegnet en mand i 4 moduler og gjort sig nogle tanker om, hvordan han bevæger sig i en animation. Og samtidig kan videregive den viden til vores frontendere.
Der er altså ikke nødvendigvis tale om en hård illustrator eller en hård kodeprofil. Simon og Janich mener, de bedste frontend'ere og designere er dem, der har krydset grænselandet imellem de 2 verdener. Dem der forstår design og kode til det niveau, at de forstår at bruge begge formater til at berige en online oplevelse. Som Janich siger:
Det er dem, der både kan forstå det visuelle og sætte ild til det.
Efter min snak med Creuna bliver det tydeligt, at vi måske bør tage nogle aktive valg med vores portfolie. Vi må spørge os selv, hvad det er for et område, vi vil arbejde med og vise det format – bruge det format.
Råd nr. 3 – det gode portfolio
Selvom Creuna foretrækker et online format, portfolie eller prototype, så betyder det dog ikke, at de ikke ser en pdf igennem, hvis der skulle være sådan en iblandt ansøgningerne.
Creuna bruger en online formular til opfordrede og uopfordrede ansøgninger. Kandidater kan oprette en ren tekstansøgning, vedhæfte filer eller tilføje link til et online portfolie.
(Dagen før min snak med Creuna havde Simon modtaget en ansøgning i videoformat til en stilling indenfor video-produktion/dokumentation. Ansøgeren havde brugt sit eget format. Det gjorde stort indtryk og skabte åbning for en samtale.)
Creuna er et nordisk bureau, der udvikler digitale produkter og services. Med 330 medarbejdere fordelt over Danmark, Sverige, Norge og Finland, dækker Creuna hele norden. De inviterer flere gange om året til Morgenbriefing, hvor de deler relevant og aktuelt indhold fra branchen. Creuna er yderligere en af de bærende partnere ved Internet Week Denmark (Linket virker ikke pr. 7. juni 2018).
Freelancer
HK Grafisk Kommunikation
Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.
Følg Charlotte Holst Andersens blog
Følg denne blog via RSS-feed
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID