HK.dk logo

31. maj 2016

Det gode portfolio viser organiseret kreativitet

Det gode portfolio

Hvis dit portfolie tilbyder et format til at evaluere dine kreative evner, så er måden det er designet på, et middel til at evaluere dine evner for at organisere – i portfoliet din kreativitet og dit talent.

”Organization is the key to a well-designed portfolio.”

Guide til portfolio design

Til denne blog artikel om det grafiske portfolie, har jeg researchet i litteraturen og fundet ”The Graphic Designer’s Guide to Portfolio Design” af Debbie Rose Myers. Det er en ældre sag og selvom bogen også findes i en nyere udgave, kræver den opdateret viden for at være relevant. Men Debbie har flere vigtige tjekpunkter og generelle input, som jeg her udbygger med viden fra nutidens grafiske arbejdsliv. Afskriv fra bogen er holdt på originalsproget.

Debbie Rose Myers er til daglig underviser på Art Institute i Fort Lauderdale, Florida, og er dermed vant til at undervise i processen at skabe et kreativt portfolie. Hun mener, det er vigtigt for studerende, at starte på portfoliet så hurtigt som muligt. På den måde har projekterne på studiet allerede fra start, en platform at blive vist på. Hun erkender dog, at der er mange svære spørgsmål at besvare i processen - så som:
- Hvad skal med?
- Hvad skal ikke med?
- Hvornår ved jeg, kvaliteten er god nok?

Alligevel mener hun, det vil gøre os mere målrettede og bevidste, at arbejde med netop de spørgsmål.

”A good rule of thumb is to never include a piece of art in your portfolio unless you are prepared to discuss it in detail.”

3 områder til designprocessen

Hun opstiller 3 områder til at hjælpe designprocessen på vej:
  1. Koncept – konceptet for hver fremviste design bør rumme information om kunde, målgruppe, formål, format, medie, budskab og virkemidler. Ikke nødvendigvis som tekst i portfoliet, men som velovervejede svar hvis adspurgt.
  2. Indhold – indholdet bør afspejle om du er specialist eller all-round generalist. I stedet for at smide mislykkede projekter ud, så redesign dem til de fungerer og spørg gerne andre om råd og vejledning i processen.
  3. Opfølgning – tænk på slutresultatet allerede i startfasen. Få andre både designkyndige og det modsatte til at gennemse arbejdet og bed om evaluering, lyt til spørgsmål og vær opmærksom på egne svar.

”Your portfolio must reflect the very best of what you can contribute as a designer.”

Portfoliets grafiske indhold

Det giver mening, at vise de bedste projekter, men de bedste er måske ikke altid de projekter, du gik videre med. Eller dem der fik størst succes. De virksomheder jeg har talt med, vil gerne se det, der blev valgt fra, fordi fravalgene giver anledning til en dybere snak om, hvorfor du valgte en anden vej med dit design. Men det kan være svært at vise fravalg i et online portfolio, fordi der er fare for misforståelser, når historien ikke kommer med. Derfor vil fravalg måske oftere fremgå i et pdf portfolio, hvis det da overhovedet er realistisk, at vi vil vise det frem?

Flere bøger foreslår, at inddele portfoliet så de bedste projekter vises først. Andre foreslåede metoder er kronologisk rækkefølge, ligesom vi kan konceptinddele kategorisk efter logo, annoncer, app, magasin etc. Uanset hvordan du vælger at vise dine projekter, bør de vises i det bedste kreative flow.

”The work you include in your portfolio should always be chosen carefully to highlight your most relevant skills and achievements.”

Vis disse kompetencer
Debbie foreslår en gennemgang af de viste projekter, for at tjekke om du viser nogle eller samtlige af nedenstående kompetencer (researchfasen har jeg tilføjet, da jeg mener den mangler i hendes materiale):

Research: du kan med fordel inddrage dele af din researchfase enten visuelt i dit portfolie eller til en jobsamtale som det ekstra element. Din evne til at lave research og omsætte din research i et visuelt udtryk, taler sit tydelige sprog for din konceptuelle forståelse.

Konceptuel forståelse: portfoliet skal formå at blande to koncepter: dit kreative talent og din fantasi, men også din evne til at kommunikere designkoncepter og ideer.

Samtidig viser du (måske) igennem både de viste projekter og dit portfoliedesign, at du kan udfolde koncepter til forskellige platforme, målgrupper og i flere tilfælde også flere under- eller overliggende koncepter. Din evne til at udfolde dit koncept taler sit tydelige sprog for dine evner indenfor komposition og design.

Komposition og design: her vises dit kendskab til designprincipper og komposition. Dit håndværk og dit kendskab til farver, form, kompleksitet, balance, lethed, tyngde, gestaltlove, fantasi, kreativitet og helt grundlæggende kan du her vise, at du forstår, hvad der skaber godt design - og at du kan skabe godt design. Dine evner indenfor komposition og design taler sit tydelige sprog for din æstetiske sans.

Æstetisk sans: som grafisk designer fortolker du en brief i visuelle virkemidler – du bruger din æstetiske sans og taler igennem dit arbejde til andres æstetiske sans: farve, form, proportion, etc er med til at visualisere alle de ord, følelser og holdninger din kunde udtrykker. Men du fortolker også mere end det – du fortolker det usagte, alt det der bliver sagt imellem linierne, men også din inspiration og kreativitet.

Tekniske egenskaber: de tekniske egenskaber viser, at du kender til de tekniske egenskaber, projektet kræver. Du behøver ikke være programmøren bag en app eller et website, for at vise dine tekniske egenskaber. Måske har du fået en kreativ ide, til at gøre komplekse valg lette for brugeren, ved at skabe et brugervenligt interface. Du viser også tekniske egenskaber ved at vise, at du forstår designprincipper og kan omsætte dem visuelt.

Råd nr. 5 – det gode portfolio

  • Vis organiseret kreativitet

Debbie Myers foreslår, at hvis portfoliet fungerer som værktøj til evaluering af vores kreative evner, så fungerer måden det er designet på, som værktøj til evaluering af vores organisatoriske evner.

Måden du organiserer dit portfolie på, er næsten lige så vigtig som de projekter og design, du viser i dit portfolie. Ved at organisere de kreative design, viser du din evne til at tæmme og sælge kreativiteten bedst muligt. Organisering er ikke kun rækkefølge, men også selve designet af portfoliet.

Bruger du et online portfolio på behance, er dine designmuligheder for portfoliets design ikke længere så mangfoldige. Det får vores portfolier til at være mere strømlinede. Men overvej her, at du kan skabe et design ved den måde du beskærer dine projekter og ved rækkefølgen de vises i.

Læs også:
Råd nr. 1: Det gode portfolio intro: Tænk som en designer
Råd nr. 2: Det gode portfolio kommunikerer klart
Råd nr. 3: Det gode portfolio viser dit format
Råd nr. 4: Det gode portfolio viser din personlighed

Emil Kozak

I noget tid har jeg fulgt den grafiske designer Emil Kozak på instagram. Især da han postede et kvadratisk foto med en tyk, hvid ramme omkring en klassisk ’shoe selfie’, blev jeg spændt på at se mere fra ham. Jeg havde forventet, at han ville holde den samme stramme stil i den efterfølgende strøm af fotografier. Det gjorde han ikke. Han bruger generelt meget forskellige formater på sin profil og det skaber gode tomme felter / hvidt rum. Hvis du kigger forbi hans instagram, vil du se, at hans forskellige formater kan noget som et stramt, ensartet design ikke kan.


Forberedelse til samtale

Inspiration til hvad du kan vælge at inddrage om dine projekter til samtalen: Hvad var formålet med projektet? Hvem var målgruppen? Hvilke formater skulle bruges (tryk/banner/web/app/storformat)? Hvilke områder har du designet? Inddrag gerne info om farvevalg, fonte, gestaltlove etc. Hvilken del af projektet fungerer rigtig godt? Hvad tager du med fra projektet som designer?

Research

Ganske vist er det ikke et foredrag du skal give, men forestil dig hvor interessant det ville være at få Annie Atkins til samtale. Hun er grafisk designer på Wes Andersons film ’The Grand Budapest Hotel’. Under researchfasen skulle hun finde inspiration til hvordan visitkort så ud under 2. Verdenskrig. I sin research fandt hun visitkort, eller ’calling cards’ som de hed, fra Hitler og Eva Braun, og brugte dem til inspiration. Den type information fra researchfasen er interessant at høre om.



Job og uddannelse
Charlotte Holst Andersen - HK fagforening

Charlotte Holst Andersen

Freelancer

HK Grafisk Kommunikation

Jeg er uddannet i reklamebranchen og har været i det grafiske fag igennem flere år. Med en PBA i Webudvikling er løsningerne med tiden blevet mere tekniske. For et par år siden supplerede jeg min webuddannelse med en coachinguddannelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem