HK.dk logo

23. december 2013

En fagforeningsmands ønskeseddel

I denne tid går jeg lige så utålmodigt rundt, som de børnene, der venter på julegaver. Som fagforeningsmand er det dog en anden skægget mand, jeg venter på. For jeg håber, at formand for Udvalget til Udredning af Beskæftigelsesindsatsen Carsten Koch med sine anbefalinger vil opfylde mine ønsker til den fremtidige beskæftigelsesindsats.

Jeg er heldigvis tålmodig. Det forlyder, at vi skal forbi Hellig Tre Konger, før der bliver åbnet for sækken med eksperternes anbefalinger. Som ethvert andet kløgtigt barn ved jeg, at jeg bliver skuffet, hvis jeg tror, jeg får alle ønsker opfyldt. Så her vil jeg nøjes med tre:

I dag bruger vi årligt 6 mia. kroner på et ineffektivt system af kontrol og mistillid. Mit ønske er, at man i stedet for mistillid møder folk med opkvalificering, efteruddannelse og troen på, at vi alle gerne vil arbejde og forsørge os selv! Den job-plan, der i dag lægges, bør byttes ud med en job- og uddannelsesplan ud fra en positivliste over uddannelser, der afspejler lokale jobmuligheder. Her bør man inddrage de lokale og regionale beskæftigelsesråd, der kender arbejdsmarkedet i deres område.

Højt på ønskesedlen står også, at genoptjeningskravet nedsættes, og at den arbejdsindsats, der bliver lagt i jobrotation og løntilskud tæller med i gentoptjeningen af dagpenge.

Endelig ønsker jeg, at jobcentre og a-kasser får friere rammer til at samarbejde. Giv a-kasserne ansvaret for den tidlige indsats i forhold til deres medlemmer. I HK har vi gode erfaringer med en tidlig indsats i form af HK Kvikstart: Vi opfordrer vores medlemmer til at tage kontakt til os, så snart de bliver opsagt. Indenfor 24 timer får de en samtale med en faglig konsulent. Samtidig sætter vi sammen med HK’s A-kasse ind med information og ideer til en plan for jobsøgning og opkvalificering. På den måde bliver Kvikstart en kickstart, der hjælper med hurtig afklaring. Og det virker: I HK Hovedstaden er der 60 % af dem, der deltager, som vi ikke ser i arbejdsløshedskøen. Derfor håber jeg, at den rare mand med skægget indtænker fagforeningerne og vores kendskab til medlemmerne og deres fag i den aktive beskæftigelsesindsats. Så lover vi at være gode.

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk