HK.dk logo

18. juni 2014

To skridt frem og ét tilbage - nyt fra beskæftigelsesfronten

Det var næsten for godt til at være sandt, da Mette Frederiksen i foråret fremlagde regeringens udspil til beskæftigelsesreform. Her var kodeordene tillid, uddannelse og at mere af indsatsen for de ledige skulle lægges over til a-kasserne.

Aftalen
Den 17. juni om aftenen blev Regeringen og Venstre enige om en aftale, der udstikker rammerne for vækstpakke, beskæftigelsesreform og energiforlig. Detaljerne mangler stadig at blive forhandlet på plads med den forskellige forligspartier, men der er et flertal for rammeaftalen, der udstikker linjerne. Og i bund og grund ser det ok ud. Tillid og uddannelse er fortsat med helt fremme – og det er godt – og vanvittigt tiltrængt!

Men i forhold til forårets udmeldinger er en del af den ekstra indsats i a-kasserne røget i svinget. Og det er ærgerligt. For a-kasserne har i sagens natur et godt samarbejde med fagforeningerne, der er en naturlig livline, når man lige er blevet opsagt. Derfor er det dumt, at man fortsat skal forbi både a-kasse og jobcenter, i stedet for at lade a-kasserne tage sig af at hjælpe de ledige det første halve år.

Frygt for a-kasserne blokerer for den optimale løsning
Men viljen hos Venstre var ikke til en forenkling. De er bange for, at det vil medvirke til at vise, hvad det er, fagforeningerne kan, og det vil de ikke risikere. Så de ledige må stadig gennem dobbelte forløb og møde op hos både jobcenter og a-kasse.

Men den indsats a-kasserne laver bliver styrket med aftalen. De har nemlig et godt kendskab til både folks fag og til arbejdspladserne i området, hvilket gør dem til effektive jobformidlere. Her lægges der op til at a-kasserne får en styrket rolle i forhold til i dag. Det er godt nyt for alle de helt almindelige mennesker, der som noget helt naturligt henvender sig i deres fagforening, når de har fået en fyreseddel.

Tidlig indsats – hjulpet af overenskomst og HK Kvikstart
På det private område betød forårets overenskomst også, at 500.000 lønmodtagere har fået ret til at tage to timer fri med løn i opsigelsesperioden for at modtage vejledning i deres a-kasse eller fagforening. Derudover har overenskomsten givet bedre mulighed for at blive efteruddannet i opsigelsesperioden. Heldigvis lægges der med aftalen op til, at man får mulighed for at fuldføre forløb, der bliver sat i gang i opsigelsesperioden. Det er også godt.

Samtidig passer det godt med HK’s strategi om at lave en tidlig indsats for opsagte i form af HK KvikStart. Her inviteres medlemmer til et møde i deres opsigelsesperiode, hvor de både får generel information, og hvor der også bliver lagt en individuel plan for, hvordan opkvalificering og jobsøgning bør gribes an. På den måde hjælper HK KvikStart opsagte medlemmer til at komme godt i gang med jobsøgningen med det samme. Og så længe der er mulighed for at fortsætte forløb, der er i gang, så er jeg sikker på, at det er den bedste måde for os i HK at hjælpe medlemmerne på vej til det næste job.

Uddannelse er vigtig – for alle
Og så er der det med uddannelse. Regeringen har hele tiden slået på at opkvalificering er vejen frem. Det er vi i HK helt enige i. Men efter min smag bliver der talt lovlig meget om de ufaglærte. Det er vigtigt, at hele fokus ikke bliver på de ufaglærte, der – rigtigt nok – skal løftes. Fokus må og skal være på kurser, der giver kompetencer, der har værdi for arbejdsmarkedet, og som kan omsættes i et job.

For den enkelte ufaglærte kan et truckkørekort rigtigt nok gøre en stor forskel. Men den fremtidige vækst og udviklingen af samfundet afhænger i høj grad af laboranten, it-specialisten og kontormedarbejderen.

Derfor er det farligt, når regeringen fokuserer for entydigt på opkvalificering af ufaglærte. Vi må ikke glemme de faglærte. For det er vigtigt eksempelvis at sikre, at den skrappe sekretær får papir på de kompetencer, som et langt arbejdsliv har givet hende. Så er det lettere at se for den lille vækstvirksomhed, hvordan hun kan gøre en verden til forskel, når det kommer til at holde styr på administrationen.

Aftalen er politik
Aftalen ser ud til at være landet lige præcis dér, hvor partierne føler, at de faktisk har fået noget. Der er derfor, at alle parter kan fremhæve noget, som de synes er godt, og noget som de synes er skidt. Men helt grundlæggende bliver der tale om et væsentligt fremskridt. For vores beskæftigelsessystem som helhed – men så sandelig også for den enkelte ledige. For underteksten lyder: Vi har tillid til dig!  

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk