HK.dk logo

13. november 2014

Rød finanslov er god for de udfaldstruede - og for velfærden

Så er der lavet en aftale om Finansloven for 2015! Tillykke til regeringen, SF, Enhedslisten og til de alt for mange danskere, der lever med konsekvenserne af de stramme dagpengeregler.

Også et stort tillykke til finansminister Bjarne Corydon, der for første gang har et rødt flertal for sin finanslov.

Som fagforeningsmand er det rart at se, at regeringens parlamentariske grundlag endelig bærer en finanslovsaftale hjem. Efter tre år med barsk økonomisk oprydning efter Fogh og Løkke, er der nu på afgørende vis kommet velfærd på bordet. Med centrum-venstre-finansloven for 2015 bliver der blandt andet givet et løft til indsatsen mod social dumping. Derudover bliver miljø og klima opprioriteret og den offentlige sektor får et velfærdsløft til glæde for blandt andre de små børn og vores ældre.  

I forhold til den uretfærdige borgerlige dagpengelovgivning, som oprindelig blev fostret af Dansk Folkeparti, har HK konsekvent arbejdet for at råbe politikerne op. Dét, jeg hæfter mig ved, er, at der med den nye kontanthjælpsydelse med finansloven kommer en håndsrækning til de mange, der ellers står til at ryge ud af dagpengesystemet. Det er en god nyhed. Det er også en god nyhed, at den gensidige forsørgerpligt, hvor et ugift pars samlede økonomi bestemmer om den ene part kan modtage kontanthjælp, forsvinder. Det har længe stået klart, at en egentlig ændring af dagpengesystemet først kommer efter et valg. Derfor er kontanthjælpsydelsen den mulige midlertidige løsning - langt fra lykkelig - men bedre end det der ellers var, nemlig ingenting. Selvom det er ærgerligt, at de ledige skal involveres i kontanthjælpssystemet i stedet for at være i a-kassesystemet, hvor man er tættere på arbejdsmarkedet.  

Mange HK´ere har betalt til arbejdsløshedsforsikringen i årtier og er efter reformen i 2010 smidt ud efter bare to år. Det har store konsekvenser for både privatøkonomi og troen på fremtiden. Det er rigtig skidt for Danmark. For social sikkerhed er en vigtig del af den danske velfærd – og faktisk også vigtig for vores produktivitet. Jeg håber, at den kommende valgkamp vil sætte fokus på dagpenge og den kommende reform, så befolkningen har et tydeligt valg. Vi har brug for holdbare løsninger, der kan sikre et stærkt dansk arbejdsmarked med jobs og ordentlige arbejdsvilkår.

Denne røde finanslov er et vigtigt skridt på vejen til et forsat stærkt velfærdssamfund.    

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk