HK.dk logo

22. oktober 2015

Det gik vist lidt for stærkt

Det er svært at se, at man kan stå op om morgenen og se sig selv i spejlet, hvis man har lagt navn og mandater til det netop indgåede forlig om et nyt dagpengesystem, som regeringen, S og DF står bag.

Det blev en lynhurtig aftale. Jeg spekulerer faktisk på, om det er gået så lynhurtigt, at det har kostet på kvaliteten. Allerede i overskriften går det galt: "Aftale om et tryggere dagpengesystem" - mangler der et "u"?

I hvert fald er det svært at få øje på, hvordan man som arbejdsløs skal føle sig tryggere, når man selv skal betale for aftalen blandt andet med tre karensdage pr. år med fuldtidsledighed. Og som nyuddannet dimittend skal man leve for en dagpengesats på 71,5 procent af højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 82 procent for forsørgere.

Det er hverken rimeligt eller retfærdigt, at det er de arbejdsløse dagpengemodtagere, der kommer til at betale for det nye dagpengesystem. Her taler vi om mennesker, der allerede har skåret budgettet ned til et minimum, og nu skal de til at undvære endnu flere penge på kontoen. Godt nok er det kamufleret, så det kun er hver fjerde måned, de kommer til at mangle en dags udbetaling, men deres udgifter er jo sådan set de samme hver eneste måned.  Livremmen skal blot spændes endnu strammere.

Og vil vi virkelig byde vores unge nyuddannede en sådan start på deres arbejdsliv. Dem som skal forsørge os de næste 40 år?

Aftalepartierne er i færd med at udhule hele ideen med dagpengesystemet. Styrken ved dagpengesystemet – og hele den danske model – er jo netop, at lønmodtagerne kan vælge at forsikre sig for at sikre tryghed, hvis en situation med arbejdsløshed opstår. Mon ikke det er gået lige lovlig stærkt, da pennen flød over papiret i Finansministeriet i dag?

Ledig Politik Dagpenge

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk