HK.dk logo

30. august 2016

Regeringens helhedsplan er et fatamorgana

Så fik vi endelig præsenteret regeringens helhedsplan, som er regeringens vision for vores fælles fremtid de kommende ca. 10 år. Min bekymring er, at det bliver en lang sej ørkenvandring ledsaget af adskillige synsbedrag på vejen frem til 2025.

Særligt på beskæftigelsesområdet må jeg sige, at helheden føles noget amputeret i regeringens vision. Endnu engang valgte regeringen at fokusere på snævre løsninger for at øge arbejdsudbuddet. Denne gang ved igen at forringe vilkårene for dem uden arbejde, og for dem, der har tjent deres arbejdsgiver i et langt arbejdsliv.

Når finansministerens katalog af ubehageligheder bliver udfoldet, vil man se, at overførselsindkomsterne skal stige mindre frem til 2025, at dimittenderne igen skal holde for, nu med en karensperiode på en måned efter endt uddannelse og så minsandten om ikke regeringen ønsker en effektivisering af a-kassedriften, så de a-kassemedarbejdere, der skal hjælpe de ledige i job, skal løbe endnu stærkere.

Og igen træder regeringen på dem, som allerede ligger ned, med sin det-skal-kunne-betale-sig-at-arbejde-retorik. Ordet jobpræmie lyder måske fint, men min frygt er, at den skønmalede oase vil vise sig som et tomt luftkastel, man kan bruge til slå de langtidsledige oven i hovedet med.

Man må efterhånden bare spørge sig selv: Hvorfor er det, at den liberale regerings politik altid opererer ud fra et mantra om, at dem der allerede har, motiveres af at få mere, mens dem der ikke har, motiveres af at få mindre?,

I stedet for at lefle for dem, som allerede har, skulle regeringen fokusere på at skabe job til dem, som ikke har. Jeg er alvorligt bange for, at det også er en luftspejling, når regeringen lover, at 250.000 flere danskere kommer i arbejde. Det er jo et enormt generøst tal regeringen fremlægger her. Lars Løkke Rasmussen kan redegøre for omtrent en femtedel af disse, som skal komme som følge af jobreformen. Resten skal opstå via ’tillid til dansk økonomi’. Det er noget af en tillidserklæring, hvis I spørger mig.

Og hvor mange kameler skal Velfærdsdanmark egentlig sluge? Vi har et uddannelsessystem, som giver alle mulighed for at tage en uddannelse uanset hvilke kår, man kommer fra. Denne mulighed forringes med regeringens foreslåede ændringer af SU-systemet. De studerende skal nu til at vælge, om de vil ud at arbejde ved siden af studierne for at have til dagen og vejen og bøgerne, eller om de vil begynde deres arbejdsliv gældsat. Jovist, der bliver mulighed for at tjene 1.000 kr. mere om måneden ved siden af SU’en, men jeg ser en stor risiko for, at det vil fortrænge helt ordinære fuldtidsjob.

Regeringens skattelettelser er finansieret af lønmodtagerne. Kan man ikke få dem til at arbejde mere, skal de arbejde længere. Forhøjelsen af pensionsalderen rykkes nu frem fra 2030 til 2025, men hvad er det for muligheder, der stilles i sigte for de nedslidte, som har leveret deres til skatten og velfærdssamfundet? Er det endnu et fatamorgana?

Regeringens udspil er stærkt skævvredet i forhold til ressourceallokeringen af vores fælles velfærd. Hvis ikke vi får bragt balance i dette, så frygter jeg, at helhedsplanen blive en lang og udtrættende ørkenvandring.

Politik

1 Kommentarer


Jesper Philip Sølvbjørke

01 september 2016 11.48

Hej Christian

Jeg er meget enig i det du omtaler og synes du rammer plet med beskrivelsen af regeringens mantra. Personligt tror jeg også det handler om ikke at miste taburetterne ved at lefle for Liberal Alliance. Og midt i alt det her tænker jeg så, at det er fint med skattelettelser, men så skal vi da have dem allesammen. Hvor er lettelserne til den store mellemindkomstgruppe i Danmark?

Desuden mener jeg, det er for groft, at introducere tvungen pensionsopsparing. Det er ikke alle der har råd til det og det burde være en menneskeret at bestemme selv, om det er det man har lyst til.

Jeg vil gerne tilføje et perspektiv på hele SU-debatten, som går i den modsatte retning:

Længe har jeg talt for, at en højere SU til studerende vil skabe en positiv økonomisk spiral i samfundet og et win-win for alle parter.

Det er især vigtigt, når vi omtaler Danmarks fremtid. Vi hører hele tiden, at uddannelse er det vigtigste redskab for at stå distancen på internationalt plan. Vores højt specialiserede viden og innovative evner er det som driver værket.

Jeg ser sammenhængen således:

1. SU'en hæves fx. med 1.500 eller 2.000 kr. for alle modtagere

2. Studerende får et betydeligt mindre behov for at arbejde under deres studier

3. Det fører til et væsentligt øget fokus på sin uddannelse for den enkelte

4. Det giver højere studiekvalitet, eftersom de ikke skal koncentrere sig i samme grad om at fritidsjobbe pga. stram privatøkonomi

5. Det sandsynliggør, at flere afslutter studierne på normal tid, i modsætning til i dag

6. Hvilket medfører at studiegældsbyrden mindskes for de fleste

7. Det fører hurtigere til et arbejdsliv, hvor vi betaler den skat der bl.a. skal finansiere SU og uddannelsessystemet

8. Når studerendes behov for arbejde falder, stiger efterspørgslen på almindelig arbejdskraft

9. Dermed kommer flere arbejdsløse i arbejde

10. Hvilket betyder færre på overførselsindkomster, flere skattekroner til statskassen og ultimativt skaber det vækst i samfundet = endnu flere skattekroner til statskassen

11. Det skaber et finansielt grundlag til at styrke uddannelserne og SU’en

12. Og hvis vi er rigtigt gode, tager vi hånd om efteruddannelserne samtidigt, så den eksisterende arbejdsstyrke kan følge med tiden og blive endnu dygtigere.

Med andre ord giver det et løft til hele samfundet. Det er som ringe i vandet.

1.500-2.000 kroner lyder af mange penge. Det er det også, men kun for de studerende. Ikke for samfundet, for vi får nemlig så meget ud af det på andre områder. Det er en investering, der giver et godt udbytte - og det er på ingen måde umuligt.

Jeg talte for år tilbage med Mogens Lykketoft om denne gode spiral. Han var kategorisk afvisende, alene af den årsag, at “vi har allerede verdens bedste uddannelsesystem, hvilket de studerende skal være taknemmelige for”. Taknemmeligheden er der, men svaret var snæversynet uden chance for dialog.

Jeg synes tit - og det hører vi også bredt denne gang - at politikerne glemmer, hvilken kontrakt vi har med samfundet og med hinanden. Vi betaler en høj skat, ja - og det gør vi, fordi den går til uddannelse til alle, et godt sundhedssystem til alle og sociale ydelser til alle dem, der af bestemte årsager ikke kan forsørge sig selv.Som bemærkning vil jeg nævne, at det er 16 år siden jeg selv var studerende, og det tog mig næsten 10 år at betale SU-gælden tilbage. Jeg betaler min skat med glæde, for jeg ved at den trods alt gør gavn, selvom vi kan være trætte af det politiske skænderi der udspiller sig, hver gang finanserne skal på plads.

Lige nu er jeg taknemmelig for de dagpenge jeg får som arbejdsløs.


Historik

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Opdatér kommentar

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk