HK.dk logo

28. februar 2017

Venstre vil lave kommunal social dumping i København

København har ikke brug for oplæring af skodsamlere, men for en reel beskæftigelsesindsats.

Valgkampen er gået i gang, og Venstre er tydeligvis ude på at score populære point med sit forslag om at sende 500 kontanthjælpsmodtagere ud i de københavnske gader for at opsamle cigaretskodder og pizzabakker i sommerhalvåret.

Venstres problem er, at man både er optaget af efterladenskaber og en uudnyttet arbejdsressource. Derfor vil Venstre med opbakning fra De Radikale og Konservative sende 500 kontanthjælpsmodtagere ud i en såkaldt nytteindsats for på den måde at ”slå to fluer med ét smæk”. Det leder tankerne tilbage til fattiglemmernes tid.

Jeg må her minde om, at nytteindsats-ordninger lovmæssigt ikke må fortrænge ordinært arbejde. Affaldshåndtering arbejde ligger allerede som en del af opgaverne i Teknik- og Miljøforvaltningens eksisterende renholdsafdeling. Er der brug for flere hænder til at løse opgaven, må man jo ansætte flere i helt ordinære job. Ellers fortrænger det jo overenskomstmæssigt arbejde, og kommunen vil gøre sig skyldig i social dumping på skatteborgernes regning.

I stedet for tage andres arbejde, vil jeg anbefale, at man bruger de ganske udmærkede beskæftigelsesfremmende redskaber. Det er jobrotation, arbejde med løntilskud i en privat virksomhed og evt. fleksjob, understøttet af kursus- eller uddannelsestilbud.

Det vil for det første give de arbejdsløse nogle opkvalificerende og socialiserende tilbud, som reelt bringer dem tættere på arbejdsmarkedet. For det andet vil det give dem netværk og relationer på arbejdspladserne. For det tredje vil det ikke fortrænge ordinært overenskomstmæssigt arbejde.

Derfor vil jeg opfordre Venstre til at forkaste sin nytteløse socialpolitik fra 1800-tallet og i stedet træde ind i nutiden ved at mobilisere sit arbejdsgivernetværk til at stille disse tilbud til rådighed.

Med mit forslag slår man ikke to, men hele tre fluer med ét smæk.

Selvom jeg på ingen måde er Venstre-mand, så må Venstres spidskandidat ved kommunalvalget Cecilia Lonning-Skovgaard gerne låne mit forslag her i den gryende valgkamp.

Arbejdsmarked

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk