HK.dk logo

15. januar 2014

Mod lysere tider for alle i 2014

Jeg vil gerne se politikerne bekæmpe uligheden i det danske samfund med andet end ord, skriver HK's formand Kim Simonsen.

2014 er godt i gang.  

Arbejdstøjet er ikke længere helt nyvasket, og ærmerne er smøget godt op. Men jeg kan stadig høre et ekko af statsministerens nytårstale om, at den økonomiske krise så småt har løsnet sit jerngreb om Danmark og resten af Europa. Flere gange er andre sider af samme sag bekendtgjort i nyhederne: Ledigheden vil falde i det kommende år. Ansatte i byggeriet mærker det allerede nu. Og økonomerne forudsiger, at den bliver ved med at falde. Ikke meget. Men den vil falde.  

Når vi nu forhåbentlig er på vej mod bedre tider, og HK længe har været utålmodig for at komme videre, så er det vigtigt, vi ikke glemmer, at der er mennesker i det danske samfund, der har betalt mere end deres andel for, at Danmark kan slippe fri af krisen. De findes alle steder i det danske samfund – også i HK’s medlemsskare.  

De har ikke betalt frivilligt. Flaskehalsen pegede på dem: På de arbejdsløse. På de syge. På dem, der sigtede mod efterløn efter et langt liv på arbejdsmarkedet. De er blevet bedt om – eller tvunget til – at afgive rettigheder og muligheder, for at Danmark ved hjælp af reformer kunne bringes nogenlunde helskindet gennem den økonomiske krise. Prisen har desværre været et samfund med større ulighed og flere fattige. Og dermed et mere usikkert samfund.

Jeg taler ikke for, at politikerne ruller dagpengereformen, sygedagpengereformen, efterlønsreformen, fleksjobreformen, førtidspensionsreformen, skattereformen eller andre reformer tilbage. For det gør de ikke. Men jeg vil godt se politikerne ændre retning nu. Se dem justere kompasset, så det passer med deres vælgeres. Jeg vil gerne se politikerne bekæmpe uligheden i det danske samfund med andet end ord.  

Som formand for HK er det min opgave at ruste HK’erne mod arbejdsløshed. Og det gør vi med uddannelse. Politikerne skal gøre det nemt for den almindelige, voksne lønmodtager at uddanne og videreuddanne sig. Fri og lige adgang til uddannelse er et skridt på vejen mod mindre ulighed. Det arbejder vi for i HK, nu og i fremtiden.  

Vi venter også spændt på en reform af hele beskæftigelsessystemet. Selv når ledighedstallene i år vil falde, er arbejdsløsheden stadig en kæmpe udfordring. Jeg forventer, at reformen skal gøre det nemmere at komme i arbejde og skal sætte den enkelte arbejdsløse i centrum. Slut med udsigtsløse jobsøgningskurser og stressende kontrolforanstaltninger, og ind med reel jobskabelse. Med jobskabelse øger vi ligheden.  

Det har været hårde år. Og det er ikke forbi endnu. Men der er lyspunkter derude. Nu gælder det om, at ingen glemme jer, der betalte mere end jeres del, for at vi alle kan komme videre.

Politik

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk