HK.dk logo

07. november 2014

Når ny teknologi rykker ind, rykker HK’erne videre

Ny teknologi har altid været et livsvilkår for HK’ere. Kontorassistentens skrivemaskine er kørt til ophug. Stenografi er ikke længere et redskab i sekretærens værktøjskasse. Og kasseapparater med taster, håndsving og klokkelyd, er for længst sat på museum.

Men det betyder ikke, at hverken kontorassistenterne, sekretærerne eller butiksassistenterne også er forsvundet.   

De laver bare noget andet. Eller de har fået andre redskaber i værktøjskassen.   

Derfor bliver vi heller ikke skræmte, når en ny analyse fra LO i Politiken i dag viser, at flertallet af HK’s medlemmer arbejder inden for områder, hvor de er i stor risiko for at blive overflødiggjort af ny teknologi. Vi har aldrig set ny teknologi som en trussel. Vi ser den som en mulighed.   

For HK’erne har altid forstået at læse udviklingen: Rykker ny teknologi ind, rykker vi videre. Eller vi vælger at gribe den nye teknologi og gøre os til ejere af den.   

De administrative medarbejdere, kontorassistenterne og sekretærerne, indførte EDB i 80’erne, og det er stadig dem, der sidder bag PC-skærmene. Og selv om kassedamerne ikke længere slår ind på kasseapparatet, så scanner butiksassistenterne varerne ind. Eller hjælper kunderne, når de selv kører varerne gennem kassen.   

I dag er HK en gruppe af medarbejdere inden for moderne fag i et moderne samfund. Vi sørger for effektiv og intelligent administration, infrastruktur og logistik. Alt det, der skal til, for at binde arbejdspladserne sammen og skabe succes for det offentlige og for det private erhvervsliv.   

Mange af de HK’ere, vi kender i dag, fandtes der end ikke ord for 50 år siden. Vores faggruppe er blevet beriget med it-specialister, e-handelmedarbejdere, sagsbehandlere, laboranter, eventkoordinatorer, fitnessinstruktører, og mange, mange flere.   

Fordi vi følger med udviklingen. Vi bliver ikke ofre for den.   

Men det kræver, at vi hele tiden holder os skarpe og uddanner os til det, der måtte komme.   

Mange af de job, de unge kommer til at arbejde med i fremtiden, findes slet ikke endnu. Og mange af de jobfunktioner, vi alle skal arbejde med, kender vi ikke. Men som fagforening er det vores, HK’s, opgave at sørge for, at medlemmerne er rustet til fremtiden.   

For når ny teknologi rykker ind, rykker HK’erne videre. Eller vi gør teknologien til vores.

Se tallene og Politikens artikel her:
Politiken: Robotter og ny teknik truer 730.000 jobs

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk