HK.dk logo

18. juni 2016

Stay

Brexit eller ikke. Storbritannien afgør den 23. juni om de vil blive i- eller om de vil ud af EU. Forlader landet EU vil det få alvorlige konsekvenser for England, for det europæiske fællesskab og for Danmark. Arbejdspladser og lønmodtagerrettigheder vil blive de første ofre.

Hvert år i juni glæder jeg mig til Sankt Hans. Til bålene og talerne. Til samvær med venner og familie.

Men i år er glæden blandet med uro. Den 23. juni vil jeg bide negle og have svært ved at koncentrere mig om båltaler, for det er dagen for Storbritanniens afstemning – leave eller stay. Hv is englænderne vil forlade EU, er der intet, jeg kan gøre ved det. Det er dét, der gør mig urolig. For jeg ønsker, at de bliver. 

Briterne selv vil komme til at lide under Brexit, hvis det er dét, de vælger. Storbritannien vil blive et fattigere land at bo i for den helt almindelige englænder, og mange af de rettigheder, som EU har sikret for den britiske lønmodtager, vil komme under pres. Ligeløn mellem mænd og kvinder, et ordentligt arbejdsmiljø og forbrugerrettigheder for blot at nævne nogle.

Men englænderne har et valg. De kan hver især beslutte, hvor de vil sætte et kryds – og om de overhovedet vil stemme.

Det kan vi ikke i Danmark. Vi har ingen indflydelse på den britiske afstemning. Vi kan kun se til. Men udfaldet af afstemningen vil få store konsekvenser for dig og mig – for Danmark. Storbritannien er én af vores største handelspartnere og virksomhederne opererer ubesværet på tværs af landegrænser. Men dét vil blive besværet, hvis Storbritannien forlader EU. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har for nylig opgjort, at det kan koste op mod 13.000 danske job.

Oven i kommer usikkerheden. Ti procent af alle udenlandske virksomheder i Danmark er britiske ejet.Hvad vil der ske med dem? Og med de danskere, der arbejder der?

Briterne skal blive i EU. Det skal de, fordi det sikrer velstand til Storbritannien, til Danmark og til EU. Og fordi det sikrer rettigheder for den almindelige borger.

Men først og fremmest skal briterne blive i EU, fordi EU er et fredens projekt. I sin grundtanke er EU skabt for at undgå de blodige krige, der er Europas særkende, men som vi på forunderlig vis synes at glemme til fordel for nationalisme.

Uanset hvad briterne vælger, så vil EU være forandret efter den 23. juni. Hvis Storbritannien, en af grundlægger-nationerne, forlader fællesskabet, er det et voldsomt slag for EU. Men selv hvis de vælger at blive, har hele afstemningen rystet den Europæiske Union. 

Afstemningen er tegn på, at en stor mistillid har bredt sig blandt EU’s borgere, og der er fortsat risiko for, at konstruktionen bryder sammen. Det må ikke ske. Meningsdannere og ledere i hele Europa bør arbejde benhårdt på at få EU tilbage på sporet i de europæiske befolkninger. Og EU’s politiske lederskab skal tage almindelige borgeres bekymringer for hverdagen og fremtiden alvorligt.

Det er nok hér, mine tanker vil være torsdag aften, mens båltalerne vil lyde i baggrunden. Og så vil jeg sende en stille bøn til briterne:

Stay. Please.

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk