Af Mads Samsing, næstformand for HK Danmark. Bragt i Børsen 25. november 2021.

I de sidste 18 måneders tid har rigtig mange arbejdet hjemme store dele af tiden. Trods den helt særlige situation har vi også gjort os gode erfaringer, som vi selvfølgelig skal tage med videre. Men det er ikke kun godt.

Rigtig mange af HK's medlemmer har fået fysiske gener, og det påvirker også det psykiske arbejdsmiljø.

Medarbejderne er nærmest kun lige vendt tilbage til deres arbejdsplads.

Det fejrer arbejdsgiverne med at presse på for at lempe arbejdsmiljøreglerne og dermed forringe beskyttelsen ved hjemmearbejde.

Hvorfor? Arbejdsmiljøloven giver allerede, som den ser ud i dag, masser af fleksibilitet for både arbejdsgiver og medarbejder. Den enkelte skal kunne sidde ordentligt og få skærmen op i en højde, som ikke smadrer nakken. Lovgivningen handler f. eks. ikke om, at man skal tvinge nogen til pinedød at bugsere et hæve-sænke-bord ind i sin stue.

Faktisk siger Arbejdsmiljøloven intet om hæve-sænke-borde. Så lad os få punkteret den myte. Loven handler derimod om, at medarbejdere skal kunne have en ordentlig arbejdsstilling, så man kan passe sit job uden at få smerter eller skader.

Så hvorfor har arbejdsgiverne så travlt med at udvande grundlæggende regler, der i forvejen giver godt med spillerum og gode muligheder for, at hjemmearbejde kan ske på fornuftig vis? Man kunne få den mistanke, at målet er at bruge hjemmearbejde som en spareøvelse. Men før nogen lader sig rive alt for meget med af besnærende drømme om at spare på udgiften til eksempelvis lokaler, vil jeg bare sige: Husk at få hele regnestykket med.

Regningen bliver dyr, hvis kortsigtede besparelser resulterer i fysiske og psykiske skavanker, der går ud over produktiviteten og sender flere hjem med en sygemelding.

Dårligt arbejdsmiljø koster - både for medarbejderen, virksomheden og for vores samfund.

Hvis først man i postcoronaiver gennemfører en forringelse, bliver den vanskelig at rulle tilbage igen, når den viser sig at give bagslag.

Lad os derfor vende tilbage til en normalsituation, før vi kaster beskyttelsen af medarbejderne overbord.