Af Jannik Frank Petersen, forbundsformand for Teknisk Landsforbund, Tina Christensen, næstformand i 3F, Lars Qvistgaard, formand for AC, Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening, Henrik Funder, formand for Djøf Privat, Camilla Gregersen, formand for DM, Anja C. Jensen, forbundsformand for HK, Line Gessø Hansen, næstforkvinde i Kvinderådet, Amanda Christiansen, forbundssekretær i PROSA, Charlotte Graungaard Falkvard, formand for Radiografrådet, Verner Pedersen, forbundsnæstformand for Socialpædagogerne. Bragt i Politiken 25. november 2021.
LIGELØN. SOM EN RÆKKE faglige organisationer markerer vi hvert år ' kvindernes sidste arbejdsdag', hvor kvinder ville have tjent deres nuværende årsløn, hvis ellers de fik det samme i timen som mænd. Sidste år var kvindernes sidste arbejdsdag 16. november.
I år markerer vi dagen fra den 25. november og en uge frem.
De fleste går rundt i den tro, at vi har ligeløn i Danmark. Men ak og ve; det har vi langtfra. I stedet har vi en uligeløn på 14,5 procent. Vi mener, at alle kvinder har ret til lige så meget i lønningsposen som deres mandlige kolleger, når de udfører samme arbejde eller arbejde, der har samme værdi. Desværre ved kun få, hvad deres kolleger tjener, og få ved, om kollegerne udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. At tage en snak om løn er alt for tabubelagt i dag. Men sådan behøver det ikke at være.
Du kan faktisk selv gøre en forskel. Du kan tage en samtale om løn med dine kollegaer, selv om det føles akavet. Arbejdsgivere kan ikke forbyde nogen at tale om deres egen løn. Når du og dine kolleger fortæller hinanden, hvad I tjener, muliggør I ikke blot ligeløn. I giver også hinanden en bedre forhandlingsposition, når jeres løn skal forhandles.
En snak om løn kan være mange penge værd. Det viste f. eks. en dom fra Højesteret i 2009. En kvindelig sælger blev noget overrasket, da hendes kollega fortalte, at han hver måned tjente 8.000 kr. mere end hende. Med hjælp fra sin fagforening tog hun sagen til domstolene og endte med at få både ret og en efterbetaling på 1.065.000 kr.
Mere hjælp er på vej. I starten af marts i år fremsatte EU-Kommissionen et forslag til et direktiv om lønåbenhed. Direktivet skal give en medarbejder ret til en gang årligt at få oplyst sit eget lønniveau samt de gennemsnitlige lønninger for mænd og kvinder, der udfører arbejde af samme værdi som medarbejderen.
Forslaget forpligter også store og middelstore virksomheder til en gang årligt at offentliggøre en række tal, som beskriver løngabet mellem de kvindelige og mandlige medarbejdere.
Den enkeltes ret til oplysninger om gennemsnitslønninger for arbejde af samme værdi kan give grundlag for at indlede en dialog med din arbejdsgiver om lønnen eller - om nødvendigt - at rejse en sag. Virksomhedens pligt til at offentliggøre løngabet giver både medarbejderne, jobansøgere og det omkringliggende samfund mulighed for at stille spørgsmål til virksomheden og følge med i virksomhedens bestræbelser. De to bestemmelser er to forskellige veje til at lukke løngabet.
Tabuet omkring løn skyldes ikke blot hemmelige lønoplysninger. Det skyldes også, at det er svært for mange at gennemskue, om de udfører arbejde af samme værdi som en kollega. Også på dette punkt vil EU-Kommissionen gerne hjælpe.
Direktivforslaget indeholder en klarere definition af arbejdets værdi samt et krav om, at vi i Danmark opfinder en metode til at vurdere og sammenligne arbejdets værdi.
Direktivet indeholder desværre også forslag og fremgangsmåder, som er forskellige fra, hvordan vi plejer at gøre på det danske arbejdsmarked. Det ønsker vi i fagbevægelsen selvfølgelig at arbejde med, så vi forhåbentlig kan få de værste tidsler luget ud under behandlingen i EU-systemet. Vi har haft et mål om ligeløn i Danmark i 40 år og har ikke meget at prale af. Igen ser det ud til, at EU kan være behjælpelig med at fjerne nogle sten på vejen for at opnå ligestilling i Danmark.
Vi bruger ' kvindernes sidste arbejdsdag' i år til en kampagne for lønåbenhed.
Vi opfordrer derfor til, at vi alle tager den ' akavede samtale om løn', så vi kan sætte lys på ligelønnens tabu.