Af Mads Samsing, næstformand for HK Danmark. Bragt i Børsen 11. januar 2022.

Nu har vi fået de nye tal for hvor mange, der har fået tilkendt deres velfortjente ret til tidlig pension.

Det udløser den helt forventede reaktion fra arbejdsgiverorganisationer og en række borgerlige politikere. I HK er vi store fortalere for retten til tidlig og værdig tilbagetrækning, men vi har selvfølgelig ikke noget ønske om, at mange skal gøre brug af deres ret. Vi vil langt hellere have et arbejdsmarked, der ikke slider folk ned.

Den såkaldte Arne-pension er ikke den billet til et sødmefuldt otium, som visse politikere fremstiller den som. Mona på 65 år er medlem af HK. Efter godt 49 år på arbejdsmarkedet er hun så nedslidt og har så mange smerter, at hun var nødt til at sige sit job op seks måneder før hun overhovedet var tilkendt sin velfortjente tidlige pension.

Mange får da heldigvis også tilkendt Arne-pension, før de ender i Monas situation.

Men når vi beder folk om at blive i job, hvor kroppen eller hovedet længe har vist seriøse tegn på, at det er på tide at stemple ud, så er retten til tidlig pension helt nødvendig.

Og når ordningen er nødvendig, er det jo en konsekvens af, at arbejdsmiljøet ikke er godt nok, og at vilkårene slider mange ned.

Et projekt fra rådgivningsvirksomheden Cowi har vist, at for hver krone, en virksomhed investerer i arbejdsmiljø, får den to kroner igen. Det er godt for den enkelte og godt for virksomheden. Det sker desværre bare for sjældent.

Klinger hult

Hvis du er godt på vej til at blive helt slidt ned eller måske allerede er det; hvis du er i samme situation som Mona; så er du altså reelt ikke en del af arbejdsstyrken, uanset hvad der står i et regneark.

Når vi så i øvrigt samtidig kan konstatere, at der sker noget, der ligner systematisk diskrimination af jobsøgende, der er rundet 55 år, så klinger det altså noget hult, at arbejdsgiverorganisationer og borgerlige politikere står i kø for at brokke sig over, at lønmodtagere har fået ret til at trække sig tilbage efter et langt produktivt arbejdsliv.

Kære arbejdsgivere og kære politikere: Drop brokkeriet og gør en indsats for, at flere kan holde til at blive længere.