Solsikker

Af Anja C. Jensen og Mads Samsing

Normalt er denne blog forbeholdt kampen for dit arbejdsliv. Kampen for et stressfrit arbejdsmiljø, et solidt sikkerhedsnet under arbejdsmarkedet, de bedste vilkår for livslang læring og meget mere. Men lige nu overskygger kampen i Ukraine alt andet.  
 
Vi har svært ved at forestille os den traumatiserende omvæltning af liv og dagligdag som den almindelige ukrainer er kastet ud. Den ene dag passede forældrene deres arbejde og børnene deres skole, og med et er de soldater eller på flugt. 

Det er uretfærdigt, det er uforståeligt, og det er ikke mindst hjerteskærende.  
 
Ifølge FN er mere end 600.000 ukrainere allerede flygtet ud af landet. Hvis invasionen fortsætter, forventer de, at op mod 5 millioner vil flygte. Europas grænser vil forblive åbne for at tage imod flygtninge, primært familier med ældre og børn, mens mænd mellem 18 og 60 år har forbud mod at forlade landet i henhold til krigslovgivningen. De, der kommer til Danmark, skal vi tage godt imod. De vil have traumer, store savn og stor usikkerhed, og vi har et ansvar for at hjælpe dem. 
 
Ligesom tusindvis af danskere sidder vi tilbage med en følelse af afmagt, vrede og frustration. Den følelse kalder på handling fra os alle sammen.  
 
Derfor har vi i HK besluttet at hjælpe. Vi kommer til at give en million kroner i nødhjælp til det ukrainske folk nu og her. Derudover afsætter vi en million kroner til genopbygning af Ukraines fagforeninger gennem solidaritetsfonde i vores europæiske og internationale sammenslutning af fagforeninger. 
 
I HK har vi i mere end 120 år kæmpet for fællesskabet – de seneste år under sloganet ”Sammen er du stærkere”. Der ligger et værdigrundlag bag de ord, som forpligter os til at handle, når vi oplever uretfærdigheder. Også når det rammer uden for landets grænser. 
 
Vi har i mange år engageret os i humanitære formål og støttet økonomisk op om både Røde Kors, Danmarksindsamlingen, Asylligaen, Dansk Folkehjælp, Dansk Flygtningehjælp og mange andre. Men vi har aldrig før ydet så ekstraordinært et enkeltstående bidrag. Det svarer til knap 10 kroner pr. medlem. Et lille tal for den enkelte, men et stort tal når vi lægger det hele sammen i fællesskab. 
 
I det store billede er der dog behov for meget mere hjælp til Ukraines befolkning, så vi vil opfordre alle jer medlemmer til at hjælpe så godt som I nu kan. Hold øje med hvilken hjælp der bliver efterspurgt i dit lokalområde. Tag fat i kollegaerne og hør, om I kan stable noget på benene på jeres arbejdsplads. Snak med holdkammeraterne i idrætsklubben og de andre forældre i børnenes klasse. 
 
Vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation, og mange af os har ikke oplevet krig så tæt på før. Vi må forsøge at gøre hvad vi kan, for hinanden. Hvis vi alle gør lidt, så kan det betyde meget. For sammen er vi stærkere