Bemærkning fra Anja C. Jensen, formand for HK Danmark:
Det er sædvanligvis mig og/eller næstformand Mads Samsing, der står bag indlæggene her på bloggen, men denne gang er lidt anderledes. Vi har givet ordet til HK-eren Anette. Anette skrev til mig for at fortælle sin historie om stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Den gjorde stort indtryk på mig, så jeg er glad for, at Anette har sagt ja til at dele den her. I HK kender vi Anettes fulde navn, men vi har af hensyn til Anette valgt kun at bringe hendes fornavn.
Blogindlæg fra Anette:
Foto: Privatfoto
Jeg glemmer aldrig den dag i april 2015: Da jeg kørte på arbejde om morgenen, kunne jeg bare ikke klare mere. Jeg havde en stor knude i maven, og på vej til arbejde trillede tårerne pludselig ned ad kinderne. Jeg var tæt på at vende om flere gange og køre hjem igen, men tanken om at svigte min kollega stoppede mig.
En kollega, som et par år tidligere selv havde været ramt af stress, tog imod mig og fik mig overbevist om, at jeg skulle sygemelde mig. Det gjorde jeg næste dag på min læges anbefaling. Jeg havde det virkelig skidt med det, fordi jeg følte, at jeg svigtede min nærmeste kollega, som også havde sindssygt travlt. Det havde hele virksomheden, og ledelsen pressede hele tiden på i stedet for at hjælpe os. Selv om to andre kolleger allerede var bukket under med stress. Så jeg måtte sige stop. Min krop kunne simpelthen ikke mere. Dårligt psykisk arbejdsmiljø, dårlig ledelse, alt for meget overarbejde og ca. fire måneder med stresspåvirkninger og dårlig søvn havde sat sine spor.
God opstart blev afgørende
Jeg nåede at være sygemeldt i godt 14 dage, inden jeg skulle starte i et nyt job. Jeg var lidt nervøs over at skulle træde ind på en ny arbejdsplads efter så kort tid, men heldigvis var det let at træde til, fordi opstarten var godt planlagt.
Et fast job i den nye virksomhed ændrede sig dog et års tid senere til en opsigelse på grund af en omrokering af nogle af medarbejderne. Så efter sammenlagt 16 måneder røg jeg tilbage i den mølle af løntilskudsjob, vikarjob, andre kortvarige job og ledighedsperioder, som jeg havde været i siden 2011. Dengang betød en større omorganisering, at jeg pludselig som 48-årig fik en fyreseddel efter at have været i samme virksomhed i 21 år.
Fyret efter stress-sygemelding
I efteråret 2021 fik jeg et 9 måneders barselsvikariat efter endnu en periode som ledig. Først følte jeg mig heldig, men det viste sig senere, at den var gal med arbejdsmiljøet. Efter ca. syv uger med et højt arbejdspres uden ret meget hjælp fra chefen trak mit system i nødbremsen. Jeg fik det pludselig dårligt. Jeg blev svimmel, fik dundrende hovedpine og trykken for brystet. Om aftenen opdagede jeg, at mit blodtryk var vanvittigt højt, og jeg måtte lige trække stikket næste dag og melde mig syg.
Jeg begyndte også igen at sove dårligt om natten. En uges tid senere blev jeg – efter en enkelt sygedag og et par hjemmearbejdsdage – ligesom flere andre af mine kolleger sendt på fast hjemmearbejde til efter nytår pga. Corona. Jeg håbede, at det kunne give lidt mere ro til at komme ovenpå igen. Samme dag var jeg forbi min læge.
Hun var slet ikke var i tvivl om, at det var stress-symptomer, jeg oplevede. Så på hendes anbefaling talte jeg med min chef om det. Han var i første omgang meget forstående, og han lovede flere gange at bakke mig op og bad mig sige til, hvis han smed for mange opgaver videre til mig.
Men en uge senere blev jeg kaldt på arbejde og opsagt indenfor prøvetiden. Virksomheden meldte helt klart ud, at de ikke turde risikere en langtidssygemelding. Næsten samtidigt fandt jeg ud af, at jeg ikke var den eneste medarbejder, som havde haft udfordringer med min daværende chef.
En vigtig besked
Jeg tog hul på en ny runde jobsøgning – der har båret frugt: I marts startede jeg på mit nye arbejde, som jeg er rigtig glad for. Men selv om jeg er kommet godt videre til et nyt job, har jeg en vigtig besked:
Det er bare ikke okay, at dårlige ledere og stress skal ødelægge folks arbejdsliv. Som leder skal man virkelig passe på med kun at tænke på bundlinjen. Naturligvis er bundlinjen helt afgørende for en virksomhed, men den hænger tæt sammen med, hvordan medarbejderne har det. Som leder har man med mennesker at gøre. Det må man ikke glemme. Hvis man vil have det bedste ud af sine folk, dur det ikke at køre dem i sænk. Medarbejderne er et af de vigtigste aktiver i enhver virksomhed.
Det kan jeg tydeligt mærke, at man har forstået på min nye arbejdsplads. De gør meget for, at medarbejderne har det godt sammen, og det betyder rigtig meget.