Af Mads Samsing, Næstformand i HK Danmark
Kommentar bragt i Berlingske d. 27 juli 2022
Svimmelhed, der får det hele til at køre rundt. Åndenød. Kvælningsfornemmelser om natten. Sådan lyder beskrivelserne fra et af de HK-medlemmer, vi for nylig har været i kontakt med, som har været ramt af stress. Hun ved, hvordan det er, når alt for meget overarbejde og et alt for højt arbejdspres får lov at skubbe en medarbejder ud i en sygemelding. Det sker for alarmerende mange, viser en spritny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske: Hele 20 procent er eller har været sygemeldt med stress.
Det har konsekvenser, når ansatte skal løbe for stærkt for længe. Så det bør i allerhøjeste grad høste bekymrede miner, når nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at hele 39,2 procent af lønmodtagerne i Danmark oplever, at det er nødvendigt at arbejde meget hurtigt for at kunne nå deres arbejde.
Det store spørgsmål er: Hvordan får man skruet ned for arbejdstempoet, så man undgår, at medarbejdere ender med at brænde sammen? Svaret handler om, at der skal være balance mellem krav og ressourcer i arbejdet. For stor en arbejdsmængde, vedvarende tidspres og konfliktfyldte relationer på arbejdspladsen uden løsninger i sigte fører ofte til stress. Så det er hamrende vigtigt, at ledere er klædt ordentligt på til at prioritere i arbejdsopgaverne på en måde, som styrker arbejdsmiljøet.
Derfor siger vi i HK: Gør det til et krav, at alle ledere skal have uddannelse i psykisk arbejdsmiljø. Også for at hjælpe dem, der gerne vil passe på deres ansatte. For det er sin sag at forebygge og bekæmpe stress, hvis man mangler redskaberne til det. Og det gør en verden til forskel at have en leder, der forstår at håndtere problemet.
Det kan HK-medlemmet, som jeg fortalte om indledningsvis, skrive under på. Efter sin sygemelding kom hun sidenhen i nyt job, og da hun en dag måtte råbe vagt i gevær, fordi hun var ved at drukne i arbejde, lyttede lederen og tog affære. Sådanne eksempler skal vi have mange flere af. Der er brug for, at vi bliver meget bedre til at sætte ind, før skaden sker.
Derfor ønsker HK at gøre det til et krav, at alle arbejdspladser skal have en stresspolitik, så alle ved, hvordan man skal bære sig ad med at tackle stress, og hvem man skal gå til, hvis man bliver opmærksom på faresignaler. Som seniorforsker i stress og speciallæge i arbejdsmedicin Bo Netterstrøm peger på i Berlingskes artikel 18. juli, er en klar stresspolitik en »afgørende nødvendighed«. For ingen skal blive syge af at gå på arbejde. Det koster som bekendt dyrt - ikke bare menneskeligt, hvilket er slemt nok i sig selv, men også økonomisk. Så meget desto vigtigere er det, at vi samtidig bliver bedre til at hjælpe sygemeldte medarbejdere tilbage på jobbet igen. Og her har arbejdsgiver et stort ansvar for at sikre, at det kan ske på en god måde, når tiden er inde.
Mads Samsing er næstformand for HK Danmark.