Af Mads Samsing, Forbundsnæstformand for HK. Bragt i Piopio den 23. november 2022. 

Beskæftigelsen slog rekord denne måned. Igen. Det samme gjorde inflationen. 10,1 procent. Eller omsat til noget lidt mere håndgribeligt: En almindelig børnefamilie skal finde 45.000 kroner mere frem end sidste år for det samme forbrug. Av!

Men for de flestes vedkommende er der ikke noget, der hedder ”det samme forbrug” længere. Således vil de fleste familier allerede nu have indført væsentlige justeringer i deres hverdag.

Nogle skruer ikke helt så højt op for varmen. Andre er blevet bedre til at slukke for lyset, har droppet tørretumbleren, køber billigere fødevarer og budgetterer med et noget strammere budget for julegaver i år.

Pres på julehjælp

Det gør ondt på de fleste af os, men de fleste af os skal også nok klare den.

Men der er en rekord til, som vi er nødt til at tale om: Nemlig søgningen til vinter- og julehjælp hos civilsamfundets organisationer.

Her regner man nemlig også med, at ansøgningspresset vil være markant højere end sidste år, hvor 16.800 børnefamilier f.eks. søgte om hjælp bare hos Dansk Folkehjælp. Og det er altså på trods af en dansk økonomi, der fortsat er robust og en historisk lav arbejdsløshed.

Organisationerne fortæller, at de modtager ansøgninger fra grupper, som de normalt ikke ser i deres bunker.

Nemlig fra folk i lavtlønnede jobs, der på trods af fuldtidsarbejde og måske endda ekstra vagter bare ikke kan få det til at hænge sammen.

Og for dem, der er i de allerlaveste indkomstgrupper, så handler det ikke engang om, hvor højt der kan skrues op for varmen. Den er slet ikke blevet tændt endnu. Der handler det ikke om billigere fødevarer, men om færre måltider. Om ingen flyverdragt. Om meget lidt julehygge.

Sæt dagpengene op - for en stund

Der er i den grad brug for en helhedsorienteret løsning. Det er jeg fortaler for. Men jeg kan sagtens forstå, at det er en svær balancegang at beslutte, hvem der skal have hjælp, hvad den konkret skal indeholde, og hvordan den skal være finansieret.

Nå ja – og hvordan vi får hjulpet dem, der har brug for det uden at puste alt for voldsomt til en i forvejen tiltagende inflation.
Tilbage i august foreslog Danske A-kasser, at dagpengemodtagerne får et inflationstillæg på 3,5 procent. Det forslag støtter vi i HK. Tillægget vil betyde, at den højeste dagpengesats stiger med 677 kroner om måneden.

Forslaget er helt uden omkostninger for statskassen, da medlemsbidragene med den nuværende ledighed på cirka 2,5 procent dækker de fulde dagpengeudgifter (efter skat og tilbageløb).

Det kan hurtigt implementeres – og hurtigt udfases igen – når forbrugerpriserne forhåbentlig rammer et mere menneskeligt niveau igen.

Det haster

Man kan bestemt diskutere det rimelige i, at de arbejdsløshedsforsikrede selv finansierer inflationstillægget.

Det løser heller ikke det problem, at dagpengeniveauet generelt er for lavt.

Men det vil være en hjælp her og nu, hvor det er rigtig svært for de arbejdsløse, at få pengene til at række.

Det bør en ny regering tage op som noget af det første. For det haster.