HK.dk logo

29. juni 2015

Fanebærer for første, men ikke sidste gang

At gå foran flere end 1000 HK’ere, der i samlet flok marcherede til Arbejdsretten, var en kæmpe oplevelse. Det gjaldt kampen for ordentlige forhold for ansatte hos Ryanair. En kamp som har betydning for vore børns og børnebørns fremtid.

 

Fanebærer for første men ikke sidste gang

 

Vores smældende røde fane lynede om kap med 10 andre HK-faner, og den stolthed, jeg følte, kan ikke beskrives.
Blodet rullede lige dobbelt så hurtigt gennem årerne, og jeg kunne ikke sige mig fri for en lille klump i halsen.

At gå foran flere end 1000 HK'ere, der i samlet flok marcherer fra HK Hovedstaden over Langebro og Christiansborg Slotsplads og videre ned til Arbejdsretten, er en oplevelse, der vil stå printet ind i min bevidsthed, så længe jeg lever.

Datoen var den 15. juni, og vi støttede op om Flyvebranchens Personale Union og deres kamp for retfærdig løn og ordentlige arbejdsforhold for de ansatte hos Ryanair.
En kamp der har betydning for dig, mig og vore børns og børnebørns fremtid på arbejdsmarkedet.
Hvis denne kamp ikke tages og vindes nu, vil det arbejdsmarked, der venter os i fremtiden, blive alles kamp mod alle. Og vinderen bliver ikke arbejderen.  

 

En trussel mod over 177.000 lønmodtagere
I dag, 14 dage senere, er der dannet en ny regering, og jeg kan læse, at Dansk Arbejdsgiverforenings tidligere direktør Jørn Neergaard Larsen er udpeget som Danmarks nye beskæftigelsesminister.
Jeg håber, han i sit nye job har et mere nuanceret syn på Danmark og danskerne, end han havde i sit tidligere job, hvor han kaldte Danmark et taberland og stod i spidsen for en organisation, der barslede med 28 forslag til at skære markant i fleksydelser, førtidspension og sygedagpenge.

Dansk Arbejdsgiverforening vil sænke kontanthjælpen til 9.041 kroner. Omregnet til timeløn er det 58 kr. i timen mod 70 kr. i dag.  
En trussel mod over 177.000 lønmodtagere i Danmark, der vil opleve et nedadgående pres på deres løn, viser beregninger foretaget af tænketanken CEVEA, og den påviser, at især Region Syddanmark vil blive hårdt ramt.
Der er en klar sammenhæng mellem ydelser som kontanthjælp og dagpenge og løndannelsen.
Forskningschef Torben Tranæs fra SFI siger: "Mens kontanthjælpen fastsættes af Folketinget, så bestemmes lønningerne på arbejdsmarkedet. Det lovgiver vi ikke om. Men lovgivningen påvirker lønnen. Sættes kontanthjælpen ned, falder de laveste lønninger. Sættes kontanthjælpen op, stiger lønningerne. Det tager tid, men det vil ske".  

 

Den danske aftalemodel er vigtigere end nogensinde
Allerede i dag oplever vi i HK Privat Sydjylland, at flere og flere af vore ledige medlemmer tvinges ud i at takke ja til job, hvor løn og arbejdsvilkår er langt under de vilkår, der ellers er gældende for branchen.
De står på kanten af dagpengereformens konsekvenser. Hvem tænker på rettigheder som 37 timers arbejdsuge, pension, feriefridage og barns første sygedag, når uret tikker, og datoen for ophør af dagpenge nærmer sig med hastige skridt, og kontanthjælpen lurer om hjørnet.

Den danske aftalemodel er vigtigere end nogensinde før at holde fast i, og et stort flertal af danskere er ifølge en undersøgelse foretaget af CEVEA enige.
Med det som pejlemærke vil det ikke blive sidste gang, jeg går med fanen.  

I skrivende stund venter jeg i spænding: Onsdag den 1. juli kommer arbejdsretten med sin kendelse i sagen om Ryanair.
God sommer.

 

 

Arbejdsmarked

Henny Fiskbæk

Formand

HK Privat Sydjylland

Jeg har et broget CV med to erhvervsuddannelser og mange forskellige job i hotelbranchen, spedition og fagforening. Jeg brænder for, at ansatte skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er ikke nogen selvfølge, har jeg lært gennem et langt arbejdsliv. Derfor er det pejlemærket for mit politiske virke i HK Privat Sydjylland.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk