HK.dk logo

03. november 2015

Billund Lufthavn: Ikke enten-eller, men både-og

Eksperterne tog fejl, da de mente, at det ville slå Billund Lufthavn ihjel, hvis Ryanair droppede den som base. I dag er hullet efter Ryanair lukket af nye selskaber med ordnede arbejdsforhold.

Det skortede ikke på dommedagsprofetierne, da Ryanair for nogle måneder siden meddelte, at de opgav basen i Billund. 

Flere medier brugte flittigt flyanalytiker i Sydbank, seniorøkonom Jacob Pedersen.
Han mente, at det ville blive ”stort set umuligt at fylde det hul, Ryanair efterlader i Billund.”
Han udtalte også, at ”ingen vil kunne bidrage med den samme mængde trafik, som Ryanair har ekspederet fra Billund.”

Faktisk levede Billund Lufthavn – ifølge Jacob Pedersen - i så høj grad af den trafik, Ryanair kastede af sig, at hvis det irske lavprisselskab sagde farvel til Billund, så ville det være et endeligt farvel til Billund Lufthavn.

Ikke nødvendigt at samle flasker efter fyraften
I sidste uge kunne Billund lufthavn på en pressekonference bebude, at British Airways starter en ny rute op fra Billund til Heathrow i London den 3. maj. En rute der forventes at øge passagerantallet i lufthavnen i en grad, så man i 2016 forventer at slå den hidtidige passagerrekord. 

Et bevis på at Billund Lufthavn er attraktiv for flyselskaberne, også for dem der har ordnede løn- og arbejdsforhold for de ansatte, og vel at mærke en løn, der ikke gør det nødvendigt at samle flasker efter fyraften for at få brød på bordet og betale huslejen.
Det er ikke alene den enkelte medarbejder, der nyder godt af det, men samfundet som helhed. For der betales skat, og man har råd til at købe noget ud over smør til brødet.

Mere opbakning end skældud
Jeg fik i løbet af sommeren mange vrede mails og tilkendegivelser på min Facebook-profil, hvor jeg blev skældt ud for at nedlægge arbejdspladser i Billund Lufthavn. Men endnu flere har givet udtryk for, at de bakker op om vores krav om overenskomst og dermed ordnede løn- og arbejdsforhold for de ansatte hos Ryanair.

Jeg har intet imod Ryanair eller billige billetter, men jeg har noget imod, at en virksomhed ikke ønsker at overholde spillereglerne. For det går ikke alene ud over de ansatte, men er også en direkte trussel mod de flyselskaber, der overholder dem.

Hvis vi ikke havde taget kampen op, ville konsekvensen have været uoverskuelig. Det ville have medført, at udenlandske virksomheder kunne etablere sig i Danmark og påberåbe sig deres hjemlandes løn- og arbejdsforhold.
Og hvem kan leve for en litauisk, tysk eller for den sags skyld en amerikansk mindsteløn her i Danmark?

Jeg håber, at flyanalytikere og andre eksperter nu konstaterer, at det ikke er et valg mellem ENTEN ordnede forhold ELLER arbejdspladser. Man kan godt få BÅDE ordnede forhold OG arbejdspladser. Overenskomst Arbejdsmarked

Henny Fiskbæk

Formand

HK Privat Sydjylland

Jeg har et broget CV med to erhvervsuddannelser og mange forskellige job i hotelbranchen, spedition og fagforening. Jeg brænder for, at ansatte skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er ikke nogen selvfølge, har jeg lært gennem et langt arbejdsliv. Derfor er det pejlemærket for mit politiske virke i HK Privat Sydjylland.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem