HK.dk logo

18. marts 2016

Børn skal kalde lige så meget på far som på mor

Jeg har to ønsker til næste års overenskomster, som handler om det samme: At mænd og kvinder får lige vilkår på arbejdsmarkedet i Danmark.


Mænd i dagens Danmark er vant til at tage del i opgaverne derhjemme på lige fod med kvinderne. De ønsker, at deres børn skal kalde på far, lige så ofte som de kalder på mor. De er ikke længere kun skaffedyr, som mændene i min generation var det.
Over 55 procent af LO’s medlemmer ønskede ifølge en Gallup-undersøgelse fra 2014 bedre barselsrettigheder for fædre. Især mænd i alderen 30-40 år ønsker bedre rettigheder for fædre.

Det er baggrunden for det ene af mine to ønsker til næste års overenskomstforhandlinger: Øremærket barsel til mænd.
Den tidligere regering løb fra sit eget regeringsgrundlag, da den droppede at fremsætte et lovforslag om øremærket barsel til mænd. Jeg har hørt arbejdsgiverorganisationer og politikere sige, at der ikke skal lovgives. Det vil være at berøve familien friheden til selv at vælge, siger de. Men er den nuværende indirekte øremærkning af barsel til kvinder ikke netop tvang?

Hvad er valget værd, når en far oplever manglende forståelse hos sin arbejdsgiver for et ønske om at holde mere barselsorlov end de 2 uger, han har ret til ifølge loven? Eller når kvindens lønforhøjelse bliver glemt, fordi hun var på barsel, da der blev forhandlet løn?

Uligelønnen er steget
Mit andet ønske til overenskomstforhandlingerne i 2017 er at få ligeløn på dagsordenen:
En frisk lønstatistik for HK Privats område viser, at uligelønnen fra 2014 til 2015 er steget markant fra 10,0 procent til 11,3 procent.

Lønforskellen mellem mænd og kvinder er ellers støt og roligt blevet mindre de seneste 10 år. Men de nyeste tal har sat en tyk streg under nødvendigheden af, at problemet skal italesættes hele tiden. Vi kan ikke tillade os at hvile på laurbærrene og tro, at nu har vi gennem 10 år set en udligning, så det fortsætter nok. Nej, kravene om ligeløn skal gentages igen og igen.

Et eksempel er en lov, som blev indført 1. januar. Den ville have været et godt værktøj i kampen mod uligeløn, da den pålagde virksomheder med ned til 10 ansatte, og mindst 3 af hvert køn, at lave kønsopdelte lønstatistikker. Men den lov har et flertal i Folketinget lige vedtaget at rulle tilbage. Igen er vi slået hjem til start i ligestillingens store ludospil…

Mine to beskedne ønsker kan faktisk koges sammen til ét: At mænd og kvinder får lige vilkår på arbejdsmarkedet i Danmark. Det er vel ikke for meget forlangt, når vi skriver 2016?


Overenskomst Barsel Løn Ligestilling

Henny Fiskbæk

Formand

HK Privat Sydjylland

Jeg har et broget CV med to erhvervsuddannelser og mange forskellige job i hotelbranchen, spedition og fagforening. Jeg brænder for, at ansatte skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er ikke nogen selvfølge, har jeg lært gennem et langt arbejdsliv. Derfor er det pejlemærket for mit politiske virke i HK Privat Sydjylland.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk