HK.dk logo

08. juli 2016

Et år efter balladen om Ryanair: Billund Lufthavn klarer sig glimrende

Ryanair - Henny Fiskbæk og Eddie Wilson

Ryanairs lukning af basen i Billund førte ikke til den katastrofe for lufthavnen, som mange mente var uundgåelig. Ordentlige løn- og arbejdsvilkår er ikke ensbetydende med, at arbejdspladser forsvinder ud af Danmark.

Kan du huske sidste år på denne tid, da det store samtaleemne var Ryanair og alle de plager, det ville nedkalde over Billund Lufthavn, hvis Ryanair lukkede sin base? 
Søndag den 17. juli er der gået præcist et år, siden det irske flyselskab drejede nøglen om for basen i Billund - de ville hellere land fly end skik og den danske model følge - og det er en god anledning til at gøre status.

Ifølge check-in.dk er antallet af udenrigsrejsende øget med 6,8 procent i første halvår af 2016. 

I alt 935.093 udenrigspassagerer rejste gennem lufthavnen i årets første seks måneder mod 875.620 i samme periode året før.
Og ser man på resultatet for hele 2015, så blev overskuddet før skat mere end fordoblet fra 21,5 mio. kroner i 2014 til 43,6 mio. kroner i 2015. 

Hullet i flymarkedet er fyldt ud af andre selskaber
Ryanairs baselukning førte altså ikke til den katastrofe for lufthavnen og de ansatte i form af massive tab af arbejdspladser, som irerne selv, luftfartseksperter og mange andre påstod nærmest var uundgåelig. 
Og Ryanair selv flyver da også stadig til og fra Billund. Med færre passagerer end før, men det hul i flymarkedet er som beskrevet mere end fyldt ud af andre selskaber.

Alt i alt kan man konkludere, at fagbevægelsen ikke lod sig skræmme af de irske trusler, og at Billund Lufthavn klarer sig glimrende uden Ryanairs base.
Nu mangler de bare at få sig en overenskomst, så deres medarbejdere får ordnede løn- og arbejdsvilkår og ikke behøver at samle flasker for at have til dagen og vejen. 

Det ligger næppe lige for, men det sagde man jo også om McDonald’s, der i dag har overenskomst og er glad for det.
Ordentlige løn- og arbejdsvilkår er ikke ensbetydende med, at arbejdspladser forsvinder ud af Danmark.


Overenskomst Arbejdsmarked

Henny Fiskbæk

Formand

HK Privat Sydjylland

Jeg har et broget CV med to erhvervsuddannelser og mange forskellige job i hotelbranchen, spedition og fagforening. Jeg brænder for, at ansatte skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er ikke nogen selvfølge, har jeg lært gennem et langt arbejdsliv. Derfor er det pejlemærket for mit politiske virke i HK Privat Sydjylland.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk