HK.dk logo

01. maj 2017

Henny Fiskbæks 1. maj-tale

Se hele talen på dette link.

Eller læs den nedenfor:

I sidste uge sagde finansminister Kristian Jensen: ”Hvis ikke pensionsalderen bliver hævet yderligere med seks måneder, vil der mangle 33 milliarder kroner i kassen i 2040.” Alternativet var at lave drastiske velfærdsnedskæringer.

Igen er det os almindelige lønmodtagere som skal holde for.

Ulighederne stiger i Danmark i disse år. Sammenhængskraften smuldrer væk mellem fingrene på os. Visse dele af befolkningen har haft travlt med at gemme deres penge i skattely forskellige steder i verden eller på anden vis snyde skattevæsen for milliarder.

Samtidig er vi, der faktisk står op hver morgen og holder hjulene i gang, udsat for et hav af stramninger i forhold til regler og ydelser i arbejdsmarkedspolitikken.

Det overses behændigt, at der ikke eksisterer et arbejdsmarked for folk ret meget over 60 år. Hvordan i himmelens navn er der nogen, der kan tro, at man kan blive nyansat som 67- eller 68-årig i en virksomhed for første gang, enten som faglært, ufaglært, HK’er, sosuassistent, tømrer, murer eller lignende – det vil aldrig ske.

Dette handler nemlig om, at regeringen, ved at udskyde folkepensionen, kan opskrive et økonomisk råderum, der giver grundlag for allerede nu at udstede store skattelettelser til den borgerlige regerings kernevælgere. Og blandt dem også de, der gennem årene har gemt pengene i skattely rundt i verden og dermed undgået at betale deres andel af vores velfærdsstat.

Det skæve Danmark bliver endnu mere skævt. Først tog de efterlønnen. Så halverede de dagpengeperioden. Nu vil de også stjæle de gode år som folkepensionist. Uligheden vokser – og regeringen er ved at finde tommelskruerne frem til den ældre del af den arbejdende befolkning. Jeg synes, det er voldsomt usympatisk – vil vi virkelig finde os i det?

Jeg kan konstatere, at vores finansminister er håbløst bagud med sin viden. En lang række fremtrædende økonomer har sagt, at der ikke er nogen brændende platform under de offentlige finanser.

At ændre pensionsalderen, fordi der er en teoretisk risiko for, at vi om 20-25 år kan stå i en situation med et underskud, der er 0,1 procent større end tilladt, har ikke noget med økonomisk ansvarlighed at gøre. Det er ene og alene udtryk for en politisk prioritering.

Jeg vil derfor foreslå et efteruddannelseskursus til vores finansminister. Han kan passende tage det på en af vore erhvervsskoler, så kan han samtidig opleve hvad de 2 % besparelser, også kaldet omprioriteringsbidraget, der er pålagt skolerne, betyder.

Arbejdsgiverne skriger efter faglært arbejdskraft. Skiftende regeringer har talt om det vigtige i at tage uddannelse og efteruddannelse, for Danmark skal have en veluddannet arbejdsstyrke. Men i virkelighedens verden forhindrer de samme politikere muligheden. Som bestyrelsesmedlem på erhvervsskolerne i Ribe, Grindsted, Sønderborg og Mommark kan jeg se, at de 2 % alle erhvervsskoler skal spare hvert år frem til 2020, på sigt kan betyde lukning af erhvervsskolerne i de tyndt befolkede landsdele. Konsekvensen er, at mange unge vil stå uden uddannelse.

I fagbevægelsen kæmper vi for retten til at udvikle og efteruddanne os. For det er helt nødvendigt på dagens arbejdsmarked. Robotterne har allerede gjort deres indtog og overtaget mange arbejdsopgaver.

En analyse fra tænketanken CEVEA forventer at 800.000 jobs vil forsvinde i løbet af de næste 5-10 år på grund af automatisering. For langt de fleste bliver en uddannelse en forudsætning for at fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet, men der vil ikke længere være nogen automatisk sammenhæng mellem at tage en bestemt uddannelse og at få en bestemt slags job og livsforløb. Fremover vil vi opleve, at fag forsvinder eller ændres til ukendelighed gennem automatisering, og langt flere vil blive nødt til at sadle om flere gange i løbet af et arbejdsliv.

En cloud worker. ”Hvad pokker er det,” tænkte jeg den anden dag, da jeg hørte udtrykket for første gang. Helt konkret er en cloud worker en medarbejder, der over afstand og over tid styrer en robot, der er i færd med at løse en arbejdsopgave. Medarbejderen vejleder robotten hver gang der opstår en situation, hvor robotten ikke helt ved, hvordan en opgave løses.

Efterhånden som medarbejderen har hjulpet og vejledt igen og igen, vil robotten ved hjælp af kunstig intelligens lære, hvordan en arbejdsopgave skal udføres - gennem videndeling med den medarbejder, der hele tiden navigerer robotten til at gøre det helt rigtige. Efterhånden vil robotten derfor ved hjælp af kunstig intelligens være i stand til at regne ud, hvordan den skal udføre jobbet.

Det lød som noget fra en science fiction film, men teknologien eksisterer allerede. Teslachauffører »oplærer og træner« hver dag deres egen og andre Tesla-ejeres biler, så bilerne bliver mere og mere selvkørende.

Det sker, når en chauffør bliver bedt om at tage rattet, når en bil kommer ud for noget uventet. Data fra hændelsen bliver automatisk via bilens trådløse netværk sendt til Tesla-stifter Elon Musks store dataserver i Silicon Valley, der bearbejder dataene med kunstig intelligens og opdaterer de læringssystemer der styrer bilerne. Efterfølgende bliver de automatisk downloadet til alle Teslaer i hele verden.

Den bilejer, der døde da hans Tesla kørte ind i en lastbil, ville nok ønske at netop den undvigemanøvre, havde været indarbejdet noget før.

Et andet eksempel er operationsrobotten DaVinci, som gør det muligt for læger at gennemføre komplicerede operationer med kikkertkirurgi. DaVinci er afhængig af lægernes assistance for at kunne løse opgaven.

Så når robotterne pludselig kan klare vores job, så må vi sørge for at kunne noget mere. Tilpasse os arbejdsmarkedet, som det ser ud lige nu. Hvis virksomhederne ikke har den nødvendige arbejdskraft, risikerer de at gå glip af ordrer eller må hente arbejdskraften i udlandet. Ingen af delene er godt for Danmark. HK mener, der er et enormt behov for at efteruddanne hele arbejdsstyrken til at kunne gribe den ekstreme vækst inden for it og digitalisering. Derfor har HK Sydjylland karriere og uddannelse allerhøjest på dagsordenen i de kommende år.

Nu mangler vi, at regeringen påtager sig deres del af ansvaret, og fører en arbejdsmarkedspolitik, der sikrer et socialt sikkerhedsnet, kombineret med gode muligheder for uddannelse, som er rettet mod de kompetencer, der vil blive efterspurgt på fremtidens arbejdsmarked. De kunne jo passende starte med at fjerne omprioriteringsbidraget og sikre uddannelsesmulighederne i de tyndt befolkede dele af Danmark.

1. maj er stadig en kampdag i fagbevægelsen generelt og i høj grad også for os i HK Sydjylland.

I dag er vores kontorer blæst for medarbejdere. Alle skriveborde ligger øde hen, for vi er alle taget ud i det sydjyske område for at tale med folk. Vi taler om fag, om uddannelse, om barsel, om seniorordninger og alle de andre ting, vi kæmper for. Vi er på erhvervsskolerne og deltager på flere af LO arrangementerne med en stand, hvor vi svarer på faglige spørgsmål. Og ikke mindst om de goder den nye OK 2017 giver ret til allerede fra i dag.

Og lad mig lige slå fast. Jeg forstår godt den frustration mange giver udtryk for i disse dage, jeg havde samme oplevelse i 2010, da over 86% af HK Privats medlemmer stemte nej til forligsskitsen.

Men vi måtte bøje os for, at de andre i industrigruppen ikke mente vi skulle af med 50% reglen. Et flertal stemte ja i 2010, herunder over 70% af 3Férne.

Sammenkædningsreglen bliver kritiseret voldsomt. Mange siger den skal afskaffes. Jeg er dog sikker at rigtig mange NNFére på slagterierne var rigtig glade for denne regel i 2014. Den reddede dem fra en lønnedgang på over 20 kr. i timen.Vi skal tænke og rigtig, rigtig godt om.

Der er fortsat meget at kæmpe for, vi skal blot huske, at stå med fanerne foran den rigtige bygning, og det mener jeg må være Industriens Hus. Det var trods alt arbejdsgiverne, der ville have indført systematisk overarbejde i overenskomsten.

Rigtig god 1. maj til jer alle.

Henny Fiskbæk

Formand

HK Privat Sydjylland

Jeg har et broget CV med to erhvervsuddannelser og mange forskellige job i hotelbranchen, spedition og fagforening. Jeg brænder for, at ansatte skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er ikke nogen selvfølge, har jeg lært gennem et langt arbejdsliv. Derfor er det pejlemærket for mit politiske virke i HK Privat Sydjylland.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk