HK.dk logo

18. juli 2017

Chefredaktørens vingeskudte påstande om Ryanair og BLL

JV’s chefredaktør, Jørn Broch, påstår i lederen den 17. juli, at fagbevægelsens kamp for ordnede forhold i Ryanairsagen er en ligegyldig sejr. Han mener endda at vide, at Ryanairs farvel til basen i Billund har kostet lufthavnen ruter og passagerer.

Jeg vil derfor tillade mig at gøre chefredaktøren opmærksom på, at siden Ryanairs exit fra Billund Lufthavn har man gang på gang i blandt andet JV og Check-in.dk kunne læse om den ene passagerrekord efter den anden. Jørn Broch glemmer, at allerede inden Ryanair forlod Billund, stod flere flyselskaber parat til at overtage. I september 2015 havde BLL en passagerfremgang på 5,8%. De nye ruter, der blev åbnet efter Ryanairs exit i juni, gav allerede gevinst. I april 2017 havde mere end 600.000 passagerer rejste igennem BLL i 1. kvartal, en stigning på 8,5 % ift. samme tidspunkt i 2016. Den administrerende direktør for Billund Lufthavn, Kjeld Zacho Jørgensen, bliver i Check-in.dk citeret for at sige, at ”Lufthavnen er blevet mindre sæsonafhængig”. Dette skal blandt andet tilskrives den rute til Heathrow, som British Airways åbnede, kort efter Ryanair valgte at trække stikket.

Og så er jeg nødt til at slå fast, at det på ingen måde er ligegyldigt at kæmpe for ordnede forhold på det danske arbejdsmarked. I den bedste af alle verdener indgik Ryanair og andre lignende selskaber overenskomst i morgen, men i den virkelige verden er det et langt og sejt træk. Det nytter ikke at acceptere dumpingvilkår, som chefredaktøren foreslår, og så krydse fingre for, at nogle nede i Bruxelles klarer ærterne, bare fordi luftfarten er international. Den danske model går netop ud på at forhandle overenskomster med virksomhed efter virksomhed. Og heldigvis har fagbevægelsen nu arbejdsrettens ord for, at vi har ret til at kæmpe for ordnede forhold på danske baser. Godt det samme. For hvis alle fik løn som hos Ryanair, havde ingen råd til at flyve. Chefredaktøren kan jo forestille sig en situation, hvor han kun fik løn for de bogstaver, han skrev i avisen og så kunne glemme alt om betaling for bl.a. idéudvikling og det nok så vigtige faktatjek. Ikke ønskværdigt hvis de spørger mig.

Jeg mener, at vores indsats for at få Ryanair til at tegne overenskomst har været til stor fordel for Billund Lufthavn. Med netværksselskabet British Airways’ rute til Europas største lufthavn, Heathrow, har rigtig mange jyske virksomheder nu uanede muligheder for at komme videre ud i verden. Jeg forventer ikke et takkekort fra lufthavnens administrerende direktør. Det nærmeste, jeg kommer, er sikkert hans udtalelse til Check-in.dk den 29. oktober 2015: ”Vi har nu en meget sund kundeportefølje. Det er netværksselskaberne der vækster”.

Privat

Henny Fiskbæk

Formand

HK Privat Sydjylland

Jeg har et broget CV med to erhvervsuddannelser og mange forskellige job i hotelbranchen, spedition og fagforening. Jeg brænder for, at ansatte skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er ikke nogen selvfølge, har jeg lært gennem et langt arbejdsliv. Derfor er det pejlemærket for mit politiske virke i HK Privat Sydjylland.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem