HK.dk logo

19. december 2017

Voldsom trængsel og alarm på Christiansborg

Med udgangspunkt i den gamle julesang kommenterer formand Henny Fiskbæk den politiske situation - og ønsker en rigtig glædelig jul.

I år har en gammel CD med julens sange dannet grundlaget for min julehilsen til jer medlemmer. Søndag formiddag tonede Peter Fabers gamle julesang fra 1848 nemlig ud i stuen, netop som jeg funderede over den kaotiske politiske situation, der udspillede sig omkring finansloven.

Jeg lænede mig tilbage og smilede for mig selv. For ingen kan vel være uenige i, at der er en voldsom trængsel og alarm på Christiansborgs gange.


Det er koldt og man må gå sig varm.
Ja, med mindre man er en del af eliten. Liberal Alliance ønsker historiske skattelettelser og har lovet, at de vil sørge for dem i det nye år. Det krav fremsætter de samtidig med, at flere og flere søger julehjælp, fordi de enten er ramt af kontanthjælpsloftet, førtidspensions-, syge- og fleksjobreformer eller andre stramninger.

 

Se butikken, hvor den stråler smukt!
Især hvis man er højtlønnet. Et af elementerne i de historiske skattelettelser er det såkaldte beskæftigelsesfradrag, der skal hæves. Det lyder besnærende, men hvem får gavn af det? Måden, regeringen vil hæve fradraget på, kommer til at give ekstra penge til vellønnede direktører. Har man en årsindkomst på 230.000 kroner, får man ingenting ud af det, man er helt upåvirket. Med en årsindkomst på 351.650 kroner får man 214 kroner ekstra om året, og med en årsindkomst på 1 million kroner får man 18.018 kroner ud af det.

 

Varer kan man få i tusindvis, tænk dem bare: under indkøbspris.
I længden holder den taktik ikke, så hvor skal pengene hentes? Udover at vi almindelige lønmodtagere stadigvæk skal betale forholdsmæssigt mest i skat, og de ledige og syge henvises til kontanthjælp eller selvforsørgelse? Nåh jo,
erhvervsskolerne! Her kamufleres nedskæringerne som tilførsel af penge, men reelt er det en besparelse på 100 millioner kr. Konsekvens: de mindre erhvervsskoler i yderområderne vil gå konkurs og dermed spænde ben for ambitionen om flere faglærte i fremtiden.

 

Op ad dagen går man byen rundt, trækker vejret lidt, det er så sundt.
Sundt for hvem? Finansloven lægger for tredje år i træk op til nedskæringer på Arbejdstilsynet, og det er direkte absurd. Når vi skal være flere år på arbejdsmarkedet, skal vi selvfølgelig også have et arbejdsmiljø, som gør det muligt at blive i jobbet uden at frygte fysisk og psykisk nedslidning.

 

Alle folk er i den nye stads, men om aftenen er der fint kalas.
Og det for ”lånte” penge. Ikke et ord om bedre styr på skattely, momssvindel, konkursryttere og manglende inddrivelse af skatter, der hvert år koster den danske stat svimlende beløb. I dette øjeblik skylder borgerne og virksomhederne det offentlige 104,3 mia. kr. Det viser SKATs restanceredegørelse for andet kvartal 2017, som netop er oversendt til Folketingets Skatteudvalg.

 

Lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul.
Bare ikke hvis man er offentlig ansat, kan jeg høre på innovationsminister Sophie Løhde (Venstre). Hun har udtalt: ”Det er uholdbart for samfundsøkonomien, at lønudviklingen i det offentlige ikke følger udviklingen i den private sektor” og ”Det er afgørende for mig, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes ved OK18”. Her tror jeg dog, hun har gjort regning uden vært. Offentligt ansatte sætter overenskomstforhandlinger på standby og aflyser planlagte forhandlingsmøder, fordi der ikke sker fremskridt i forhandlingerne om lærernes arbejdstid.

 

Pyntet smukt af en usynlig hånd, står nu træet der med lys og bånd.
Hvad er der i pakken under træet? En overenskomst med Ryanair? Først kom nyheden om at Ryanairs piloter varsler strejke den 20. december. Og i fredags meddelte det irske flyselskab Ryanair, at selskabet for første gang i 32 år vil anerkende, at deres piloter må organisere sig i en fagforening. Jeg kan ikke få armene ned. Ikke engang i mine vildeste drømme havde jeg forestillet mig, at det ville gå så hurtigt. Den snebold, den danske fagbevægelse startede i arbejdsretten den 15. juni 2015, er nu blevet til en lavine, Michael O´Leary må indse, han skal tage serøst.

 

Døren åbnes, og man strømmer ind, kredsen sluttes med begejstret sind.
Tak til alle jer, der utrætteligt bakker op om Den Danske Model, og dermed ordentlige løn- og arbejdsforhold for alle. Jeg er stolt af at være en del af det fællesskab, og vil ønske jer og jeres familier en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår.


Jul, jul, jul, jul, jul, jul,

rør blot ikke ved min gamle jul.

Privat

Henny Fiskbæk

Formand

HK Privat Sydjylland

Jeg har et broget CV med to erhvervsuddannelser og mange forskellige job i hotelbranchen, spedition og fagforening. Jeg brænder for, at ansatte skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er ikke nogen selvfølge, har jeg lært gennem et langt arbejdsliv. Derfor er det pejlemærket for mit politiske virke i HK Privat Sydjylland.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem