Danmarkshistoriens største anlægsinvestering er på vej mod Nordsøen. En kunstig energiø vil blive anlagt i havet 80 km fra Esbjerg. Klimaministeren kalder øen et fyrtårnsprojekt i den grønne omstilling, og borgmesteren forudser tusindvis af nye arbejdspladser til Esbjerg.

Som lokalformand for HK Privat kan min begejstring matche begge herrers. Det glæder mig inderligt, at netop Esbjerg er blevet valgt til dette ambitiøse og fremsynede projekt.

Men, kære venner… er vi klar? Har vi de kompetencer i byen, der skal til for at varetage de mange specialiserede job, der vil komme lokalt indenfor grøn omstilling på energiøen?

Det er vigtigt, at vi hurtigst muligt forsøger at kortlægge hvilke kompetencer, der skal i spil, og hvordan vi klæder vores arbejdsstyrke indenfor flere forskellige faggrupper på til de nye udfordringer. For hvor vil det dog være ærgerligt, hvis øen bliver tvunget til at importere arbejdskraft langvejs fra, fordi Esbjerg og omegn ikke kan levere.

Ifølge de officielle udmeldinger vil øen stå klar i 2030. Der er dog også antydninger af, at det kan komme til at gå hurtigere. Men andre ord har vi travlt med at få uddannet, efteruddannet og opkvalificeret folk.

Jeg vil derfor nu tage fat i byens uddannelsesinstitutioner og starte den dialog, der skal sikre, at vi bliver klar til, at Danmarks største anlægsinvestering nogensinde bliver placeret i vores baghave.

Sikke muligheder – lad os ikke forspilde dem.