HK.dk logo

08. marts 2016

Lad os smide damehandskerne i kvindekampen!

Damehandsker

Der er brug for, at vi smider damehandskerne og slipper håndbremsen i kvindekampen. For der er stadig langt til reel ligestilling, når det gælder fordeling af løn, poster og indflydelse.

Lad os for en gangs skyld tage konklusionen først: Der er stadig noget at kæmpe for på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts. For ligestilling er bestemt ingen selvfølge i dagens Danmark. Det fremgår af de fleste lønstatistikker, hvor kvinder stadig halter 15% bagud i forhold til deres mandlige kolleger. Vi er endnu ikke nået til lige løn for lige arbejde, og fortsætter udligningen med det aktuelle snegletempo, så skal vi flere årtier frem, før vi har reel ligeløn i Danmark. 

Den manglende ligestilling viser sig også med al tydelighed, hvis vi kigger på kvinders repræsentation i danske bestyrelser. Her er det stadig Old Boys Network, der sætter dagsordenen – og besætter de fleste pladser. Der er en tendens til, at mænd hjælper mænd – og kvinder er rivalinder. Derfor skal vi som kvinder også kigge på os selv og ændre adfærd, så vi står stærkere, når indflydelsesrige poster skal besættes. Kun sådan kan vi matche mandesidens netværk med et tilsvarende stærkt New Girls Network på kvindesiden. 

Kvoter kan gøre forskellen
Personligt har jeg i de senere år ændret syn på brugen af kønskvoter. For hvor jeg tidligere havde en klar ”kvoter – nej tak”-holdning, så har jeg i dag et mere nuanceret syn på at bruge kønskvoter som en løftestang, hvis vi skal skabe en bedre balance mellem kønnene på centrale poster. Kønskvoter har skabt positive resultater andre steder. Det skal de også gøre her i landet.

Slip håndbremsen på ligestillingen!
Den manglende ligestilling i Danmark skal italesættes. Den skal debatteres. Analyseres. Og håndbremsen på ligestillingen skal slippes, så vi kan sikre ligestilling – og en større mangfoldighed på arbejdsmarkedet. 

Vi skal samtidig skabe en ny ligestillingskultur, hvor vinklen på verden er en lidt anden. For kvindekamp bør ikke kun være kvindernes kamp for en rimelig ligestilling. Det bør være et fælles projekt for begge køn og hele samfundet. For ligestilling vil give alsidighed og dynamik, ny energi og konkurrencekraft i vores virksomheder.

Lad os smide damehandskerne og smøge ærmerne op. Vi har en kønskamp, vi skal ud og dele med mændene og resten af samfundet. 

God kampdag til alle!
Kærlig hilsen
Pia 
Ligestilling
Pia Thurøe - HK fagforening

Pia Thurøe

Sektorformand

HK Handel Midt

HK Handel Midt har medlemmer, der arbejder i butik, inden for engros, på kontor, som merchere, som sælgere, med elektronisk handel og meget andet. 

Det er deres vilkår på arbejdspladsen jeg interesserer mig for, og arbejder med. Det er også det, min blog primært vil handle om.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk