HK.dk logo

29. august 2016

Drop de urimelige spørgsmål, tak!

Urimelige spørgsmål til jobsamtalen

Hvad har du af børn? Har du planer om at få flere? Hvornår? Er du medlem af et parti? Er du troende? Disse og lignende spørgsmål til private forhold er mere end hvert tiende nyuddannet medlem af Djøf blevet stillet under jobsamtaler.

Det viser en undersøgelse, som forbundet har gennemført blandt 1500 af sine medlemmer, og vi må desværre formode, at det ikke forholder sig væsentligt anderledes i mange andre fag og brancher.

Spørgsmålene er næppe ulovlige i lovens egentlige forstand, men de er på alle måder urimelige. For de læner sig kraftigt op af en forskelsbehandling mellem ansøgere, der i sig selv er ulovlig. Som arbejdsgiver må du nemlig ikke vægte disse private forhold i din vurdering af et ansøgerfelt. Heldigvis. For det kunne føre nogle skridt i den helt forkerte retning med sig, når vi for eksempel taler om den ligestilling mellem kønnene på arbejdsmarked, som vi stadig skal kæmpe hårdt for.

Jeg kan godt gennemskue, at der ofte ligger en lavpraktisk logistik-tankegang bag spørgsmålet til kvinders familieplanlægning. Det gør det dog ikke mindre urimeligt. For familieplanlægning hører, sammen med en række andre forhold til i privatsfæren og ikke til i en jobsamtale, hvor der i stedet skal sættes fokus på nogle helt andre kvaliteter og kompetencer.

Derfor skal der lyde en opfordring herfra: Kære arbejdsgivere, drop de urimelige spørgsmål til jobsamtalerne, tak. De er på grænsen til det lovlige og overskrider under alle omstændigheder grænsen til ansøgernes privatsfære. Jeg er sikker på, at det her kan løses med sund selvjustits, så vi ikke behøver opfordre politikerne til at lovgive på området. 

Jobsøgning
Pia Thurøe - HK fagforening

Pia Thurøe

Sektorformand

HK Handel Midt

HK Handel Midt har medlemmer, der arbejder i butik, inden for engros, på kontor, som merchere, som sælgere, med elektronisk handel og meget andet. 

Det er deres vilkår på arbejdspladsen jeg interesserer mig for, og arbejder med. Det er også det, min blog primært vil handle om.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk