HK.dk logo

12. september 2016

Én på kassen til mange unges uddannelsesplaner

stregkode uddannelse

Det kan blive en ordentlig én på kassen til mange unges uddannelsesperspektiver, når Dansk Supermarked ændrer sine regler for kassebetjening.

De nye regler betyder, at ekspedienter i kasselinien minimum skal være 16 år – de må dog godt ansættes i det kvartal, hvor de fylder 16 år. Antallet af kasseassistenter på 16 år må ikke overstige 75% af det samlede antal medarbejdere i de bemandede kasser. Tidligere var aldersgrænsen 17 år, og der måtte maksimalt være 25% af de helt unge i kasselinien.

Så langt, så godt – eller rettere skidt. For når Dansk Supermarked gennemfører disse regler, og efter forlydende ikke var modtagelig over for inspiration og gode råd fra medarbejdernes HK Landsklub, så kan man kun undre sig over, at DS synes, at de nye regler er vejen frem i forhold til service, virksomhedskultur og udviklingen i hele detailbranchen.

Man kan også frygte, at det har nogle andre og store konsekvenser, der har betydning i et større perspektiv. For selvom det giver de unge en fin joberfaring, når de betjener kunder i Dansk Supermarkeds butikker (ikke kun om eftermiddagen, men i hele butikkens åbningstid), så betyder det dog også, at de unge mennesker trækkes ud af og væk fra uddannelsessystemet. 

Det giver ikke mening, når så mange andre i disse år arbejder på at motivere vores unge mennesker til at se værdien af en god ungdoms- og erhvervsuddannelse. Fundamentet for et godt arbejdsliv med løbende kompetenceudvikling lægges i ungdomsårene umiddelbart efter folkeskolen.

Jeg frygter, at der vil være for langt tilbage på skolebænken for de helt unge, hvis de først har været i så faste jobrammer som hos Dansk Supermarked

 – og jeg vil ærgre mig, hvis andre detailkæder og butikker følger deres dårlige eksempel. Det er dog mit håb, at tankerne om CSR i mange kæder og butikker også omfatter de unge på arbejdsmarkedet, så de ikke alt for tidligt lander bag kasselinien frem for på skolebænken.

Unge Fritidsjobber Uddannelse
Pia Thurøe - HK fagforening

Pia Thurøe

Sektorformand

HK Handel Midt

HK Handel Midt har medlemmer, der arbejder i butik, inden for engros, på kontor, som merchere, som sælgere, med elektronisk handel og meget andet. 

Det er deres vilkår på arbejdspladsen jeg interesserer mig for, og arbejder med. Det er også det, min blog primært vil handle om.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk