HK.dk logo

26. februar 2016

Det er nødvendigt med flere hænder i SKAT

Der skal flere hænder til i SKAT, hvis de massive problemer, der i disse uger bliver rullet ud for åben tv-skærm i DR2-dokumentarserien ”Skeletterne i SKAT”, skal løses.

I ti år har skandalerne hobet sig op hos SKAT. Lige nu mangler SKAT over 78 milliarder i ubetalt gæld, imens milliardskandaler med udbytteskat og momssvindel regner ned over organisationen. Og det er retssikkerheden og velfærdssamfundet, der sammen med de mange ansatte betaler prisen.

I 10 år har HK’s medlemmer hos SKAT været prygelknaber som konsekvens af politiske beslutninger og besparelser og konstante ledelsesmæssige omstruktureringer i form af flytning af arbejdsopgaver og personale. De har hver dag måttet leve med usikkerheden: Hvad sker der i morgen eller i overmorgen?

I DR2-dokumentarserien følger vi kun perifert de mennesker af kød og blod, som er blevet ramt. HK’ere, der i årevis har kæmpet for at holde hovedet oven vande på en arbejdsplads, hvor de konstant har været udsat for et markant ledelsespres for at opnå højere og højere produktionstal. Det er som om, ingen vil anerkende, at der er noget helt galt.

Hvis så de politiske og administrative procedurer over tid var blevet forenklet, men det er bare ikke sket. Tværtimod. Uendelige flytninger af arbejdsopgaver og personale har udhulet de tidligere kompetencer på højt niveau, idet medarbejderne ukritisk er blevet flyttet fra individuelle spidskompetencer til andre områder, hvor de har skullet tilegne sig nye opgaver fra bunden igen og igen.

Vi må håbe, at politikerne snart vågner op og griber til handling. Indtil videre er der - uanset hvilken partifarve der har haft regeringsmagten - ikke nogen, der har vist evne og vilje til at finde en løsning.

Som formand for HK Stat MidtVest tror jeg ikke på, at der kommer en troldkvinde med en løsning eller et nyt vidunder it-system, der kan løse alle problemer og fjerne skandalerne.

Jeg ser lige nu kun én løsning, og det er massivt flere hænder. Mulighederne er der. Ved stillingsopslag hos SKAT i Ringkøbing blev det dokumenteret, at der er meget stor interesse for at blive ansat fra kvalificerede HK’ere i Midt- og Vestjylland. Der kom ca. 135 mennesker til åbent hus, hvor der blev fortalt om stillingerne, og mange af de fremmødte var HK’ere.

Jeg har derfor lyttet med forundring til udmeldingen fra SKAT’s ledelse om, at man ønsker en prioritering af at ansætte medarbejdere med høj specialviden. Hvorfor ikke ansætte nye medarbejdere med en knap så specialiseret uddannelse, men som til gengæld er fleksible?

Stof til eftertanke: Når man bygger et hus, er det en arkitekt, der tegner huset, og konstruktøren, der beregner. Men det er håndværkerne, der bygger. Hos SKAT er HK’erne håndværkerne.

Arbejdsmarked Arbejdsmiljø HK-medlemmer
Hans Christian Fløe - HK fagforening

Hans Christian Fløe

Formand

HK Stat MidtVest

Jeg er formand for de statsansatte HK'ere i Midt- og Vestjylland. Her kan du læse mine holdninger til emner, der berører netop denne medlemsgruppes arbejdsliv. Og du skal være så hjerteligt velkommen til at give dit besyv med i en kommentar.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem