HK.dk logo

24. juni 2016

Problemfyldt jobjagt tværs over Danmark

ledige tvinges til jobjagt over hele landet med regeringens nye idé. Det er uigennemtænkt og skaber masser af problemer, mener Karin Østerby formand for HK MidtVest

Søg job i hele Danmark, hvis du er arbejdsløs. Hundested, Gedser eller Bornholm for den sags skyld. Uden hensyn til, hvor lang transporttiden bliver. Uden skelen til din livssituation i øvrigt.  Det er regeringens nye påhit. Tak for kaffe! Et forslag, der lugter langt væk af skrivebord og meget lidt af virkelighed. Og som stiller ledige borgere i mange dilemmaer.

Skal man søge over hele landet, betyder det reelt, at man skal rykke teltpælene op og bosætte sig et andet sted nærmere det nye job. Det er lige her, regeringens idé ikke er helt gennemtænkt. Forskellige udfordringer hober sig op. Fordi det ikke er pakker, man blot kan sende fra landsdel til landsdel – men i stedet mennesker, det drejer sig om:

Når den ene voksne i familien har fået job i den anden ene af landet, står hele familien i et dilemma. Skal der lejes en ekstra bolig tæt på det nye job, så familien reduceres til weekender? – og kan økonomien bære to huslejer?

Eller skal hele familien flytte med til den anden ende af landet? Det betyder så, at den anden ægtefælle også skal finde nyt job det andet sted. Kan han eller hun det? Kan det hidtidige hus sælges? Og hvordan med de gamle forældre, man måske i dag bor tæt på og kan hjælpe? Hvad siger børnene, der trives med deres skole og venner?

I dag skal ledige søge og tage job inden for samlet tre timers rejsetid pr. dag. Det betyder tidligt op og sent hjem, hvis man har fuldtidsjob. Allerede i dag kan en transporttid på 3 timer dagligt byde på udfordringer med at hente og bringe børn eller andet – men 3 timer er trods alt en mere rimelig grænse.

Iflg. en analyse, som Ugebrevet A4, refererer til, søger de fleste faktisk i en ganske stor radius. 26,4 procent sender jobansøgninger, der indebærer mere end tre timers transport, og næsten hver anden sender ansøgninger til jobs med mere end to timers transporttid.

Det billede kan jeg sagtens genkende – og det bekræfter kun erfaringerne fra vores område i HK: Det er de allerfleste lediges allerstørste ønske at komme i arbejde. Man strækker sig både langt og bredt for at komme det. Hvorfor er det så lige, regeringen synes, at en ny klapjagt på ledige tværs over landet giver mening?

Ved at jage folk tværs over landet mener regeringen, at man løser problemerne med, med at det i visse brancher nogle steder i landet er en udfordring af finde kvalificeret arbejdskraft. Udfordringer, som vi også har hørt her i landsdelen.

Jeg tror langt mere på, at det batter at omskole folk. At uddanne sig ud af problemet. Man kan tilbyde ledige mulighed for at skabe sig et nyt, spændende arbejdsliv i helt ny branche med den rigtige, relevante uddannelse. Som et af vores medlemmer - en tidligere bogbinder, der blev omskolet til CNC-tekniker i industrien. En ren win-win-situation. De lokale virksomheder får veluddannet arbejdskraft, og de lokale ledige kan blive i landsdelen med deres liv og deres familier. Uden en problemfyldt jobjagt tværs over landet. 

Politik

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk