Reagensglas med positiv Corona test

 

I øjeblikket oplever jeg og de faglige medarbejdere i HK MidtVest mange henvendelser fra medlemmer, der i takt med, at smittetrykket stiger, og flere bliver testet positive for Corona, er utrygge og har spørgsmål.

Spørgsmålene kan være mange: Min kollega har fået Corona, og vi var på vagt sammen i går, så hvordan forholder jeg mig? Hvad sker der, hvis jeg nægter at gå på arbejde af frygt for at blive smittet? Hvad sker der, hvis min arbejdsgiver sender mig hjem, fordi han/hun er bange for, at jeg smitter mine kolleger? Hvis jeg selv vurderer, at jeg bør være i hjemmekarantæne eller hjemmeophold, kan jeg så blive hjemme? Skal jeg arbejde hjemmefra, hvis jeg er i hjemmekarantæne eller hjemmeophold?

Som formand for HK Handel MidtVest vil jeg minde dig om, at din fagforening altid står klar til at hjælpe, når det gælder de spørgsmål, du måtte have, om Corona. Du kan ringe eller skrive til os eller gå ind på hk.dk, hvor der er oprettet en særlig side, hvor du som handelsansat kan få overblik over dine rettigheder, retningslinjer og seneste nyt for dig i forhold til Corona-krisen. Du finder den på hk.dk/coronahandel

Ifølge Arbejdstilsynet er det arbejdsgivers ansvar at kortlægge, om der er en risiko for, at du som ansat kan blive udsat for smitte med COVID-19. Hvis det er tilfældet, skal din arbejdsgiver iværksætte foranstaltninger, der forebygger smitterisikoen så effektivt som muligt for eksempel gennem tilrettelæggelse af arbejdet, og følge Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om at mindske smitten. Din arbejdsgiver vurderes dermed også forpligtet til at sikre, at du, hvis du har været udsat for smitte eller har symptomer på smitte, ikke kommer på arbejde.

Det gælder dog stadig, at du skal gå på arbejde som normalt, med mindre du har aftalt noget særligt med din chef. Men arbejder du i butik, føler du dig sløj, og får du besked af din læge på at blive testet for Corona, så skal du selvfølgelig melde dig syg, til du har fået svar på testen. Som butiksansat kan du jo ikke arbejde hjemme. Og alle i Danmark skal jo følge Sundsstyrelsens retningslinjer, der siger, at man ved mistanke om Corona skal forholde sig som om, man var smittet, og gå i selvisolation.

Jeg synes, det vil være helt uacceptabelt, hvis en medarbejder går på arbejde med symptomer og muligvis smitter andre, både kolleger og kunder. Jeg anerkender, at det kan være en udfordring at få dagligdagen til at fungere i en lille virksomhed, men vi bliver nødt til at tage Corona-virussen seriøs, følge Sundhedsmyndighedernes anbefalinger og blive ved med at passe godt på hinanden.

Jeg vil slutte med en opfordring, nemlig, at man på arbejdspladserne sørger for at være på forkant og får lavet nogle aftaler om, hvordan man tackler situationen, hvis eksempelvis en medarbejder skal testes for Corona, og det viser sig, at testen er positiv, eller hvis en medarbejder for eksempel får konstateret smitte i den nærmeste familie. Ved at være på forkant og have lavet klare aftaler undgår man den utryghed, der meget let kan opstå.

Artiklen er opdateret 10. december 2020

DU FÅR GODE RÅD OG FAGLIG HJÆLP – NÅR DU ER I JOB

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.