HK.dk logo

01. september 2015

Vi spiller jo heller ikke poker om vores husholdningsbudget

Det fornuftige princip om at kende indtægterne, før man sætter sig i udgift, er mere eller mindre sat ud af kraft i de aftaler, som regeringen har lavet med kommuner og regioner.

 

Når jeg lægger husholdningsbudget derhjemme, er jeg nødt til at kende vores indtægter, før jeg planlægger, om vi skal købe røde bøffer eller leve af havregrød. Jeg budgetterer ikke med, at der – måske – kommer en pokergevinst engang sidst på året.

Men dette fornuftige princip om at kende indtægterne, før man sætter sig i udgift, er mere eller mindre sat ud af kraft i de økonomiske aftaler, som regeringen har lavet med kommuner og regioner.
Og det kan gå ud over rigtig mange mennesker. Både ansatte i kommuner og regioner – og de borgere, som de skal være der for.

Kommuner og regioner må vente i spænding
Ifølge aftalen med Kommunernes Landsforening skal kommunerne fremover levere et omprioriteringsbidrag på 1% om året i årene 2016-19. Det betyder, at kommunerne skal spare for at tilføre midler til finanslovsforhandlingerne - og derefter vente i spænding på, om der kommer penge tilbage til bestemte formål i kommunerne.

Også aftalen med Danske Regioner hviler på et fundament af frustrerende usikkerhed om indtægtsgrundlaget. Regionerne skal lægge deres budgetter for 2016 nu – men de kender ikke deres indtægter i 2016, før forhandlingerne på Christiansborg om finansloven er færdige allersidst i 2015. Udmeldingen fra regeringen er, at regionerne skal tage det roligt, da de vil blive tilgodeset ved de kommende finanslovsforhandlinger. Men i det nuværende brogede politiske billede er det umuligt for regionerne at vide, hvad der prioriteres i den kommende finanslov.

Besparelser, forringelser og fyringer
Jeg kender politikerne i kommuner og regioner som ansvarlige mennesker, der vil lægge budgetter ud fra de indtægter og udgifter, de kender til – og ikke ud fra de ”pokergevinster”, de måske/måske ikke får. Det betyder besparelser de kommende år med serviceforringelser over for borgere og afskedigelse af medarbejdere. Er det virkelig det velfærdssamfund, vi ønsker os i fremtiden?

 

 

Politik Kommunal

Lene Roed

Formand

HK Kommunal Sydjylland

Jeg er optaget af det velfærdssamfund, som HK Kommunal Sydjylland er en del af og bidrager til, og det vil mine blogindlæg bære præg af. Mit fokus er på medlemmerne, tillidsrepræsentanterne og arbejdsmiljørepræsentanterne – og kompetenceudvikling og et godt arbejdsmiljø står højt på min dagsorden.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk