HK.dk logo

21. december 2016

Forkert vej at gå

Vi ønsker os et sundhedsvæsen i verdensklasse, men det går den forkerte vej med kvaliteten lige nu.

I et misforstået forsøg på at spare bliver det sundhedsmæssige administrative arbejde i stigende flyttet til det sundhedsfaglige personale. Sygeplejersker og læger er uddannet til at behandle patienter i deres sygdomsforløb, men i stedet pålægges de administrative funktioner, som de ikke er uddannet til. Det resulterer i, at de bruger uforholdsmæssigt lang tid på opgaverne, en tid som selvfølgelig tages fra deres behandling af patienter.

Samfundet bruger meget betydelige ressourcer på sundhedsvæsenet, og de skal bruges rigtigt for at gøre størst mulig gavn. Derfor skal faggrupperne på et sygehus bruge deres arbejdstid på de opgaver, de er uddannet til! Det er uendeligt banalt men skal åbenbart understreges igen og igen: Læger er bedst til behandling, og lægesekretærer er de bedste til at understøtte behandlingen af patienterne ved at foretage det administrative arbejde, de er uddannet til.

Det administrative og tekniske personale er blevet omtalt som ”de kolde hænder”, men det er et forkert forsøg på at skabe et modsætningsforhold til ”de varme hænder”. Derimod er HK'erne - her lægesekretærgruppen - de nødvendige hænder. De er det kit, som binder organisationen sammen, og som på vores sygehuse sikrer og koordinerer patientforløb.

Lægesekretærerne indkalder patienterne og er i høj grad med til at rådgive, vejlede og "oversætte" lægefagligt sprog til patienterne, så de føler sig trygge. Til trods herfor er der en misforstået opfattelse af, at nye IT-systemer kan erstatte lægesekretærerne. Men nye systemer skal også "fodres" med korrekte data, så patienter kan følge deres forløb. Personlig rådgivning og vejledning samt koordinering kan ikke erstattes af en computer eller skærm, hvor patienter kan søge oplysninger.

Kommunal

Lene Roed

Formand

HK Kommunal Sydjylland

Jeg er optaget af det velfærdssamfund, som HK Kommunal Sydjylland er en del af og bidrager til, og det vil mine blogindlæg bære præg af. Mit fokus er på medlemmerne, tillidsrepræsentanterne og arbejdsmiljørepræsentanterne – og kompetenceudvikling og et godt arbejdsmiljø står højt på min dagsorden.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk