HK.dk logo

03. august 2017

Kom nu Christiansborg: invéster i uddannelse

Ifølge Erik Bjørsted, cheføkonomi i AE-rådet, har regeringen med de seneste to finanslove gennemført milliardbesparelser på uddannelserne. Det er den helt forkerte vej at gå.

For det giver ingen mening at skære i vores uddannelsessystem, når nu levealderen stiger, når regeringen har som politisk ambition, at flere skal have et arbejde, og det er politisk bestemt, at lønmodtagerne skal gå senere på pension. Tværtimod skal der da investeres målrettet i uddannelse, så vi fortsat kan leve af de danske virksomheders idéer og know-how.

Uddannelsessystemet blev i tidernes morgen bygget op om, at man tager en uddannelse som ung, og så er det gjort med det. Det er som om, man fra politisk hold stadig hænger fast i den tænkning.

Men hvor mange mennesker kan klare 10, 20 eller 50 års arbejdsliv uden egentlig efter- og videreuddannelse? Bare tænk på, hvor mange af virksomhedernes arbejdsopgaver, der bliver løst med computerkraft i dag sammenlignet med i 1997. Og tænk så på, at den digitale omvæltning af arbejdsmarkedet kun lige er begyndt. Hvis det danske uddannelsessystem kører med håndbremsen trukket, ender det altså med permanent ophold i slæbesporet, mens andre lande blæser forbi os, fordi de øger deres uddannelsesinvesteringer.

Både vi i fagbevægelsen og arbejdsgiverne lægger allerede mange kræfter i løbende opkvalificering. Det kom blandt andet til udtryk ved forårets overenskomstforhandlinger på industriens område, hvor vi blev enige om at indføre såkaldt ”aftalt uddannelse”. Det er et system, som finansierer uddannelse og fastlægger en positivliste med uddannelser, der kan vælges, og hvor parterne lokalt gennem tillidsrepræsentanter og virksomheder aftaler, at enkeltmedlemmer får muligheden for et reelt uddannelsesløft til enten faglært eller akademiniveau. Alt sammen til fuld løn og finansieret gennem parternes kompetencefonde.

Det tiltag skal lægges oveni mange års fokus på opkvalificering gennem både kompetencefonde og et utal af kursustilbud til medlemmerne af blandt andet HK og andre fagforeninger.

Men hvis ikke uddannelsessystemet spiller med og sørger for et solidt grundlag at bygge videre på, nytter det ikke meget med efter- og videreuddannelse. Så derfor, kære politikere, slip håndbremsen og investér massivt i uddannelse.

Overenskomst Karriere
Marianne Vind, næstformand i HK/Privat

Marianne Vind

Sektornæstformand

HK/Privat

Mine dage er fyldt med arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet, skaffe mere efteruddannelse, ligeløn (og højere løn) til kvinder og mænd, bedre ansættelsesvilkår og meget mere. Derudover er en spændende del af min hverdag besøgene på virksomheder, min kontakt til tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt oplægsholder på kurser og konferencer.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk