I HK/Privat kan et af vores medlemmer fortælle om, hvordan halsen snørede sig sammen, det sortnede for øjnene, og kvalmen kom væltende, fordi arbejdspresset var så højt.

En anden: ”Havde tudeflip på toilettet lige inden ferien, hvor jeg faktisk ikke vidste, hvorfor jeg græd”. Flere andre fortæller om forhøjet blodtryk, udslæt på kroppen og store vægtstigninger. Om at de får tics, mavepine, og at de er opfarende og har kort lunte, fordi jobbet er løbet løbsk.

Når arbejdspresset bliver for højt, så knækker vi. Det går ud over motivationen, livsglæden og nogle gange også helbredet. Vi bliver nemmere syge, og vi risikerer at gå ned med stress.

Det er desværre ikke alle, der tager de menneskelige konsekvenser lige tungt. Men selv hvis man sætter produktivitet og profit højere, er det stadig en rigtig dårlig idé ikke at passe på sine medarbejdere. Så det må da være både god ledelse og ikke mindst god politik at sikre, at så få som muligt bliver syge på grund af deres arbejde.

Derfor glæder vi os også over, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har bedt danskerne om at sende ham deres arbejdsmiljøønsker. Og dem har han fået.

Hele 1.650 henvendelser er tikket ind fra borgere. Det er særligt imponerende, når man tænker på, at det ikke var den allermest synlige kampagne for at få tilbagemeldinger, Beskæftigelsesministeriet rullede ud. Derfor besluttede vi os i HK for at hjælpe ministeren med at få udbredt kendskabet.

Det har betydet, at hele 1.441 af henvendelserne er et resultat af vores opfordring til danskerne om at skrive til ministeren under parolen ”#kæretroels”. Derfor har vi også et ret godt kendskab til, hvad danskerne egentlig ønsker sig af deres beskæftigelsesminister. Og de vil netop gerne have ministerens hjælp til ikke at blive knækket af stress og dårligt arbejdsmiljø.

Særligt to ønsker skilte sig nemlig ud:
- Kan vi dog ikke godt få et lovkrav om, at vores chefer skal gennemføre en uddannelse i psykisk arbejdsmiljø, når de nu har så stor indflydelse på vores arbejdsliv og hverdag, lyder det i hele 301 henvendelser.

- Giv en behandlingsgaranti til dem, der er gået ned med stress, så de kan komme godt tilbage igen, har 284 ønsket.

Dertil kommer, at 150 har ønsket sig flere besøg fra Arbejdstilsynet, mens klare regler for støj og temperaturer på arbejdspladsen også var blandt topscorerne.

Beskæftigelsesministeren har bebudet, at han kommer med sit udspil til nye arbejdsmiljøregler. Onsdag den 24. oktober skal han i et samråd forklare, hvordan han vil arbejde videre med danskernes forslag.

Vi følger spændt med i begge dele og håber/forventer at se et klart aftryk. Nu hvor danskerne er blevet spurgt, håber vi, at de også bliver hørt. Og skulle de mod forventning blive glemt, så bare rolig, kære Troels. I HK husker vi hvert ord.